Hlavní obsah

Tluchoř: Kolegové volající po mém konci ve vedení ODS podléhají tlaku VV

Právo, Lukáš Bek

Poslance ODS příští týden čeká zásadní jednání, na němž se bude rozhodovat o dalším politickém osudu jejich předsedy Petra Tluchoře. Ten se podle části ODS a nejnověji i podle prezidenta Václava Klause snaží rozbít dohodu na pokračování vlády. Sám Tluchoř přitom tvrdí, že za tlakem na jeho odchod stojí Věci veřejné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř na úterním brífinku ODS, za ním jeho místopředseda Marek Benda

Článek

Poslance ODS příští týden čeká zásadní jednání, na němž se bude rozhodovat o dalším politickém osudu jejich předsedy Petra Tluchoře. Ten se podle části ODS a nejnověji i podle prezidenta Václava Klause snaží rozbít dohodu na pokračování vlády. Sám Tluchoř přitom tvrdí, že za tlakem na jeho odchod stojí Věci veřejné.

„Nemyslím, že ODS se podvolí nebo má podvolit zjevnému nátlaku VV,“ odpověděl v úterý Tluchoř v SMS na dotaz Práva, co říká volání části kolegů, aby odešel z čela klubu, a tím i z vedení strany.

Tluchoř nadále hájí tvrdý postoj k Věcem veřejným. Na jejich včerejší oznámení, že podpora vlády je podmíněná, reagoval, že další změny ve vládě jsou v rukách premiéra Petra Nečase (ODS) a VV „nejsou v pozici dávat mu ultimáta“. „Trvám na tom, že včerejší dohoda je jasná a nepodmíněná, to musejí všichni včetně VV respektovat,“ dodal Tluchoř.

Vondra: Mnozí mají co vysvětlovat

Místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra na dotaz Práva odkázal na jednání klubu, „kde budou mnozí mít co vysvětlovat“. V narážce na páteční Tluchořův brífink v průběhu jednání grémia Vondra dodal: „Důležitá je týmová práce ve vedení. Neměli bychom se překvapovat některými konkrétními vyjádřeními.“ Tluchoř spolu s místopředsedou ODS Pavlem Blažkem v pátek na grémiu ODS neprosadili ukončení spolupráce s VV, Tluchoř se pak bez vědomí Nečase na své tiskové konferenci ostře pustil do předsedy véček Radka Johna.

Občanským demokratům zejména vadí obsah tajných nahrávek bývalé poslankyně VV Kristýny Kočí, kde se mluví o častých soukromých schůzkách s Tluchořem. Nahrávky v průběhu vládní krize podle Vondry nepochybně změnily poměr sil na šachovnici. „My jsme do zveřejnění nahrávky hráli bílými figurami a pak jsme hráli s černými,“ dodal Vondra.

Také například podle poslance a šéfa středočeské ODS Petra Bendla nahrávka vztahy ztížila a určitě nikomu nepomohla.

Šnajdr: Problémy budou doutnat dál

Nejostřeji se do předsedy klubu už minulý týden pustil poslanec ODS Michal Doktor, podle něhož se Tluchoř „odstraňuje sám svou obludností“. Doktor v úterý v ČT uvedl: „Petr Tluchoř nebyl posilou předsedy ODS Petra Nečase, ten proto ve svých stanoviscích byl výrazně slabší a měl slabší pozici. Předseda poslaneckého klubu se ukázal být hráčem, který hraje minimálně dvě hry najednou, a to je nepochybně věc, která Petru Tluchořovi jako poslanci nesvědčí.“

Tluchoře se zastal další poslanec ODS Marek Šnajdr: „Jsem přesvědčen, že Petr Tluchoř neselhal. Naopak postupoval velmi transparentně. Vždy stál za Petrem Nečasem, ale na rozdíl od mnohých měl odvahu jasně pojmenovat problém a tomu problému se jasně postavit.“

Ve shodě s Tluchořem kritizoval véčka, přičemž dohoda koalice mu připadá jako strkání hlavy do písku, které oslabuje schopnost prosazovat důvěryhodnou politiku. „Některé problémy budou doutnat dál,“ dodal Šnajdr.

Do Tluchoře se už dříve pustili například poslanec a šéf pražské ODS Boris Šťastný, Pavel Bém či Aleš Rádl.

Reklama

Výběr článků

Načítám