Hlavní obsah

Bárta: Výběr soukromého očka na vnitro svědčí o účelovosti hysterie s ABL

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý generální ředitel bezpečnostní firmy ABL a ministr dopravy v demisi Vít Bárta (VV) si postěžoval, že hysterie kolem angažmá lidí z ABL ve vládě byla uměle vytvořená. Podle něj o tom nejlépe svědčí fakt, že koalice nakonec vybrala do čela vnitra majitele jiné bezpečnostní agentury. Připustil, že jej kromě premiéra navrhl i Radek John (VV), pochybnosti ale má v tom, zda bude moci boj s korupcí podporovat a kontrolovat nestraník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy v demisi Vít Bárta (VV)

Článek

Jak jste spokojen s výsledky nočního jednání?

Beru to jako velkou oběť Věcí veřejných ve prospěch proreformní vlády a za velmi zodpovědné jednání VV, které na sebe vztáhly presumpci viny, aniž by se kdokoli z našich ministrů provinil. Výsledek pro nás znamená podmínečnou podporu, jak to definoval náš poslanecký klub.

Nestaly se VV dohodou spíš výstavním exemplářem Jurského parku?

VV v minulých dvou týdnech zabránily návratu dinosaurů do politiky. Snaha o puč a sestavení vlády s přeběhlíky byly jednoznačným pokusem o to. Zvláště když nás kritizuje pan Paroubek a někteří z řady ODS. To jsou přesně struktury, kvůli kterým jsme šli do politiky.

Nesedíte s dinosaury náhodou ve vládě? Klub VV trvá na odchodu ministrů Kalouska, Fuksy a Vondry. Ti dosud neodešli.

VV tu nastartovaly jasné protikorupční tažení, které začalo ohrožovat struktury, které se pokusily o puč. Vláda, která loni vznikla, je lepší vládou, než které tu byly. VV ukázaly koaličním partnerům, že i když jsme nic neprovedli, vůči veřejnosti se snažíme přistupovat maximálně zodpovědně a očekáváme, že se naši partneři zachovají stejně. Proto podmínečná důvěra vlády.

Takže za dva měsíce máme čekat další krizi?

Očekáváme, že premiér naplní slib o rekonstrukci vlády, dá hmatatelné kompetence vicepremiérovi pro boj s korupcí, bude jasně nastavena spolupráce mezi novým ministrem vnitra a Radkem Johnem, že dokončíme důchodovou a dáme dohromady koncepci zdravotní reformy.

Jací ministři by z vlády měli odejít – Kalousek, Vondra a Fuksa?

Respektuji, že něco premiér v této logice slíbil. Počkáme si a budeme hodnotit jeho kroky. V tuto chvíli není správné atmosféru hrotit, ale počkat si. Nebereme to jako tečku, ale intermezzo, jímž vytváříme prostor pro premiéra, pro jeho stabilitu, aby si věci řešil sám.

Když tyto tři body nebudou naplněny, tak vládu položíte?

Jednoznačně. Premiérovi jsme vystavili bianco šek a míček na jeho hřišti může být po omezenou dobu do vyslovení důvěry vlády v červnu. Po krizi ve VV rozumíme, že ve svých řadách má ODS problémy výrazně větší. Puč ve VV byla snaha o puč v ODS a jsme rádi, že jsme dinosaury zahnali. Nicméně to je i důvod, proč máme určitou vyšší míru tolerance vůči premiérovi, který musí dostat čas, aby si doma udělal pořádek.

Nezůstáváte ve vládě kvůli trafikám a proto, že jste se ocitli těsně nad hranicí volitelnosti?

I když je zjevné, že připravovaný puč na ose Tluchoř–Kmenta–Kočí byl nasměrován vůči mně, vyřešil jsem pokorně situaci tím, že jsem sám navrhl svoji rezignaci. Tím VV jasně ukazují, že na žádném křesle netrvají.

A co jiného je vicepremiér pro boj proti korupci než trafika pro Johna?

Není to žádná trafika. Byla tu hysterie našich koaličních partnerů s ABL a za každou cenu si přáli nestranického ministra vnitra. A ten je shodou okolností majitelem bezpečnostní agentury. To ukazuje na účelovost argumentace. Zadruhé pro boj s korupcí je zapotřebí policii a státním zastupitelstvím dát politickou podporu, aby se věci vyšetřovaly, a určitou míru kontroly. A to nestraník nedokáže. Radek John nastartoval změnu atmosféry, policisté se přestali bát některých konkrétních kauz a v posledních týdnech se začala dít pozitiva.

A také si proti sobě postavil tři čtvrtiny sboru – policisté a hasiči podepisovali petici, aby odstoupil.

Jestli součástí reformní vlády bylo, že vnitro musí ušetřit nejvíc peněz, a odbory si nepřály propouštění za cenu snížení platů, tak jsme to inkasovali s velkým smutkem. Ale abych se vrátil k tvrzení o trafice. Protikorupční balíček není jen v rukou ministra vnitra, ale i spravedlnosti, místního rozvoje a dalších. Je určitě správně, že vznikne Rada vlády pro boj s korupcí, kde ministři se budou zpovídat vicepremiérovi Johnovi, jak se ve věci pokračuje. Je to vlastně posílení kompetencí.

Vždyť bude takřka bezzubý jako jiní vicepremiéři předtím. Nebude mít resort, nesmí ministry úkolovat, ale jen doporučovat.

Možnost kontroly, jak se plní usnesení protikorupčního programu, je značná kompetence. Navíc má uvolněné ruce od zodpovědnosti, kde na to vzít peníze, to je problém ministrů. A jak řekl Radek John, pokud se ukáže, že pozice je formální a nefunguje, bude první, kdo navrhne, aby odešel.

Teď půjdeme hezky pracovat. Koaliční partneři musí přesvědčit nás a vláda veřejnost, že to, co děláme, má smysl a že není to žádná potěmkiáda. Pokud ne, pak je naprostý nesmysl, aby koalice pokračovala.

Kdo přišel se jménem Jan Kubice?

Na to se ptejte Radka Johna. Mohu říci jen to, že se zná s panem Kubicem a že ho doporučil.

Znají se spolu zřejmě z pořadu Na vlastní oči, kdy ÚOOZ měl spolupracovat s Johnem. Jeden z výsledků byl, že se neprávem do vazby dostala i exnáměstkyně Věra Jourová. To vám nevadí?

O paní Jourové vůbec nic nevím. Pan Kubice je pro mě člověk, který upozornil na vztah pana Kočky s panem Paroubkem a jinými politiky soc. dem. Pro mě je pan Kubice ten, kdo nebyl spokojen s tím, jak resort vedl Ivan Langer. Paroubek a Langer jsou přesně symboly staré ODS a ČSSD, proti kterým bytostně VV bojují.

To, že se čtyři dny před volbami objevila Kubiceho zpráva, z níž žádné trestní stíhání nikdy nevzešlo, vaši důvěru neovlivnilo?

Vím to, že docházelo k tlakům na ÚOOZ ze strany tehdejšího vedení a pan Kubice šel požádat branně-bezpečnostní výbor o podporu v utajovaném režimu a někdo z poslanců zprávu vynesl ven.

Kubice předložil zprávu čtyři dny před volbami. Vy sám, který mluvíte o organizovaném puči při svých kauzách, to považujete za náhodu a neznervózňuje vás to?

Znervózňuje mě to, že Radek John není ministr vnitra, přičemž naši koaliční partneři připustí jiného majitele bezpečnostní agentury na post šéfa vnitra, i když říkali, že mají veliké obavy.

A co důraz na to, aby vnitro řídil civilista, nikoli policista?

Řadu argumentů považuji za velmi účelovou. Výsledek jednání ukazuje na značnou účelovost jednání.

A přesto s ODS a TOP 09 zůstanete ve vládě?

Nemůžeme být zodpovědnější než tím, že jako VV ukazujeme novou politickou kulturu. Ministr byl z něčeho obviněn, sám se vzdal své funkce a rezignoval do doby svého očištění. Jmenuje se Vít Bárta.

Když je na nás vytvořen takový brutální tlak ze strany koaličních partnerů, tak se snažíme udělat maximum, aby se v této zemi nebojovalo o koryta, ale hájilo maximum pro zájmy občanů. Snažili jsme se o řešení, které bude vyhovovat našim koaličním partnerům a z druhé strany bude dávat garance, že se s korupcí bude dál intenzivně bojovat.

Jestli bianco šek, který jsme dali našim partnerům, bude z jejich strany odpovědně naplněn, je jejich odpovědnost a především odpovědnost premiéra v následujících šesti týdnech. Pak máme naprosto čistý stůl, jak se chovat z hlediska hlasování o důvěře. Mohou se pak zachovat se vší razancí, kterou mají k dispozici.

Nikdo nemůže VV osočit z toho, že neudělaly maximum pro to, aby tu dohoda vznikla. Ať občané sledují účelovost některých argumentů, jak na sebe kroky navazovaly. Jak tu někdo měl s nějakou rétorikou ambici bořit vládu a vytvářet na přeběhlících vládu a jaký je výsledek toho jednání.

Viděl jste ohlasy lidí na Kubiceho? Pozitivních ohlasů je jako šafránu a řada lidí si myslela, že si z nich Kubiceho nominací děláte legraci…

Výsledek si musíme odpracovat. Jestli se výsledek nedostaví, tak VV nemohou tuto vládu podpořit. Pokud si výsledek odpracujeme a budou věci fungovat, pak si myslím, že si vláda důvěru zaslouží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám