Hlavní obsah

Demise vlády je jednou z možností, říká vicekancléř prezidenta Hájek

Právo, rsk

Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause, v rozhovoru pro Právo řekl, že demise kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) je jednou z možností řešení současné vládní krize. O nahrávkách Kristýny Kočí si myslí, že jsou autentické a v případě, že se potvrdí jejich pravost, byla podle něj překročena další hranice politického boje.

Článek

Co si myslíte o nahrávce s Kristýnou Kočí?

Nejsem technik a nevím víc než vy. Působí velmi věrohodně a je pravděpodobné, že jsou autentické.

V případě, že by byly autentické, co z toho podle vás vyplývá například pro vládu a koalici?

Pokud jsou autentické, tak tady byla překročena nějaká další hranice politického boje. Je to naprosto sci-fi. Myslím, že by to radikálně změnilo situaci ve vývoji této vládní krize.

Myslíte si, že současná situace je na odstoupení Nečasovy vlády?

Nejprve by si ODS musela sama vyřešit, aby si zjistila, jestli šlo o takové konspirační hnutí proti koaliční straně, a za jistých okolností, pokud by se to potvrdilo, tak je to jedna z možností.

Byly by předčasné volby také jednou z možností?

To už předbíháte. Nejsem politolog, ale myslím, že po pádu vlády je řada možností, jak pokračovat. Tato země nemá tolik času, aby si teď střihla další kampaně a nové volby. Nejde jen o vydávání dalších prostředků, ale i o časovou ztrátu. Myslím, že i po případném pádu vlády, o kterém si myslím, že je spíš méně pravděpodobný, tak tu je řada dalších možností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám