Hlavní obsah

Paroubek navrhuje, aby ČSSD podpořila menšinovou vládu ODS a TOP 09

Právo, ČTK, jov

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu představil doporučení, jak by měli oranžoví postupovat v době vládní krize. Prosazuje, aby ČSSD podpořila menšinovou vládu ODS a TOP 09.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jiří Paroubek ve Sněmovně

Článek

„Doporučil bych, aby ČSSD umožnila existenci vlády očištěné od VV, protože VV se nyní neumí očistit od ABL,“ prohlásil ve středu poslanec Paroubek na tiskové konferenci ve Sněmovně. Podle Paroubka by ODS a TOP 09 musely, pokud by měly ČSSD v zádech, jednat o podobě reforem a hledat kompromis.

Bývalý lídr oranžových se zároveň vyslovil proti konání předčasných voleb. V případě, kdyby vláda padla, Paroubek soudí, že by prezident Václav Klaus mohl pověřit sestavením nového kabinetu předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Sobotka pochybuje

Lídr soc. dem. Sobotka přitom o Paroubkově návrhu řešení pochybuje. Ve středu uvedl, že ODS a TOP 09 by soc. dem. obcházely a návrhy zákonů schvalovaly s VV. Paroubek ovšem podle šéfa soc. dem. dostane příležitost přednést svůj návrh na jednání poslaneckého klubu.

Druhý muž ČSSD Hašek rovnou nápad expředsedy Paroubka kategoricky odmítl. „Neumím si tento názorový kotrmelec Jiřího Paroubka nijak racionálně vysvětlit a zásadně takový návrh odmítám,“ uvedl Hašek v tiskovém prohlášení.

„Pro občany ČR by bylo podle mně špatně, kdyby ČSSD tolerovala pravicovou menšinovou vládu a její reformy. Není k tomu žádný důvod,“ doplnil Hašek. Pozastavil se nad tím, že ještě nedávno Paroubek halasně horoval pro vyslovení nedůvěry vládě a přidal se proto ke KSČM, která takové hlasování už nějaký čas požaduje.

Paroubkův nápad odmítl i děčínský poslanec Jaroslav Foldyna. Je podle něj nepřijatelný i vzhledem k nahrávce, na které má hovořit Kristýna Kočí o roli ODS v rozpoutání vládní krize. „Myslím si, že to je naprostý nesmysl. Tohle vůbec nebudu podporovat. Zvlášť za situace, kdy Týden.cz zveřejnil nahrávku,“ řekl Foldyna k Paroubkovi.

Poslanecký klub a špičky ČSSD se poradí o tom, jak postupovat dál ve vládní krizi, ve čtvrtek na výjezdním zasedání v Novém Městě na Moravě. Na stole je především návrh vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Definitivní slovo bude mít v pátek stranické předsednictvo a v sobotu ústřední výkonný výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám