Hlavní obsah

Koalice chce dál vládnout, ale John trvá na odvolání Vondry a Kalouska

Aktualizováno

Politická krize vyústí podle názoru politologů v dohodu stávajících subjektů vládní koalice. Nasvědčovaly by tomu i postoje politiků v nedělní debatě v České televizi, kde předseda VV Radek John i šéf TOP 09 Karel Schwarzeberg vyslovili zájem na pokračování reforem, zatímco předseda ČSSD Bohuslav Sobotka žádal zrušení Věcí veřejných a varoval před vládou založenou na přeběhlících.

Foto: Milan Malíček, Právo

Schwarzenberg, John a Sobotka v pořadu Otázky Václava.

Článek

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že není možné, aby politická strana fungovala "po vzoru sicilského klanu, kdy kmotr jednou měsíčně vyplácí své věrné". ČSSD je podle něj  přesvědčena, že Věci veřejné jsou podnikatelským projektem, který nemá na politické scéně existovat.

Šéf VV Radek John tvrdí, že VV nemají s ABL nic společného, kromě toho, že firma je sponzorem strany. Podle Johna je jediným bývalým pracovníkem ABL ministr školství Josef Dobeš. Žádní další náměstci a ministři z ABL podle něj ve státní správě neexistují.

"Věci veřejné jsou otevřeně sponzorovány, ABL jí daly několik miliónů, všechny jiné strany jsou sponzorovány jinými firmami, lze to dohledat, a některými skrytě," řekl John. Firma ABL přitom v pátek na svých stránkách zveřejnila prohlášení, v němž stojí, že "Společnost ABL, a.s. nebyla a není sponzorem Věcí veřejných a nesponzoruje ani žádné jiné politické strany".

"Doufám, že většina poslanců Věcí veřejných vládu podpoří," potvrdil zájem na udržení koalice i Schwarzenberg. Podle něj je potřeba provést co nejrychleji reformy a dotáhnout je do konce.

John chce hlavy Kalouska, Vondry a Fuksy

John nicméně potvrdil, že pokud budou odvoláni jen ministři jeho strany, on sám a jeho kolega v čele ministerstva školství Josef Dobeš, nepodpoří jeho strana Nečasovu vládu. VV totiž požaduje zároveň odvolání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy z ODS.

Sobotka v této souvislosti obvinil ODS a TOP 09 z toho, že chce postavit vládu znovu na přeběhlících. To okamžitě odmítl John, který tvrdí, že po vyloučení tří poslanců zůstává klub VV jednotný. Schwarzenberg zdůraznil zájem na udržení dohody s celou VV. Zároveň ovšem připomněl Sobotkovi, že vládu netvoří dohoda politických stran, jak šéf soc. dem. zdůraznil, ale hlasy svobodně zvolených poslanců, kteří disponují volným mandátem.

"Vláda spíše nemá morální právo vládnout," říká politolog Jiří Pehe, mnohem čistším řešením by podle něj byly předčasné volby. K tomu se přiklání i ekonom Jan Švejnar, který to nepovažuje za pravděpodobné: "Místo, aby se uskutečňovaly reformy, máme tu jeden skandál za druhým. Takže je nutná revize a nějaké přeskupení. Předčasné volby si nikdo ze stávající koalice nebude přát, byť by byly čistším řešením."

Anketa

Podat demisi má:
Jen ministři VV John a Dobeš
9,3 %
Také Kalousek, Vondra a Fuksa
37,7 %
Celá vláda
53 %
Celkem hlasovalo 55637 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám