Hlavní obsah

TOP 09 nechce být v koalici s ABL

Předsednictvo TOP 09 se důrazně distancovalo od privatizačního projektu moci firmy ABL, který byl prezentován v médiích. Místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek zdůraznil, že TOP 09 byla založena jako politická síla, která chce vracet politice obsah.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Privatizační projekt moci firmy ABL považujeme za nepřijatelný a nebezpečný," prohlásil Kalousek, který připomněl, že byla podepsána koaliční smlouva se stranou Věci veřejné a ne s agenturou ABL.

Co se stane, když Věci veřejné nepřijmou požadavek na odchod ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše? „Asi zůstaneme s ODS samotní,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a dodal: „V parlamentě můžeme ztratit většinu, to se stane, ale musíme si sami důvěřovat.“

Kalousek také zopakoval, že TOP 09 je jediná koaliční strana, která nebyla spojena s žádným korupčním skandálem. Požadavky VV na recipročním odvolání ministrů ostatních stran nepřipadají vedení TOP 09 relevantní.

Schwarzenberg si nemyslí, že by se nyní měli scházet lídři ODS a TOP 09. Na tahu jsou podle něj Věci veřejné, měly by přijít se jmény náhradníků za své ministry. Dalším krokem ze strany ODS a TOP 09 bude podle Schwarzenberga až avizovaná pondělní schůzka Nečase s prezidentem Václavem Klausem. Nečas tam chce donést rezignace Bárty, Johna a Dobeše.

Anketa

Podat demisi má:
Jen ministři VV John a Dobeš
9,3 %
Také Kalousek, Vondra a Fuksa
37,7 %
Celá vláda
53 %
Celkem hlasovalo 55637 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám