Hlavní obsah

Nečas nechce handlovat s ministerskými posty, Johna chtěl stejně odvolat

Premiér Petr Nečas odmítl požadavek Věcí veřejných, aby společně s jejich ministry Radkem Johnem a Josefem Dobešem byli odvolání také ministři ODS a TOP 09, kteří jsou údajně spojeni s podivnými veřejnými zakázkami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Nejsme v pozici, abychom vyměňovali kusy za kusy,“ reagoval Nečas na prohlášení VV. Prohlásil, že jde o řešení stávající situace, ale připomněl, že už dříve plánoval obměnu vlády. Výsledné změny vlády mohou podle něj být širší. [celá zpráva]

"Platí, že vláda má 14 ministrů a žádný z nich si nemůže být svou pozicí jist,“ uvedl premiér. Ministr vnitra Radek John byl podle něj i bez aktuálního vývoje událostí prvním kandidátem na výměnu šéfa resortu. Nečas ovšem zároveň potvrdil, že má zájem na udržení současné koalice

Svého předsedu a premiéra podpořila v sobotu i Výkonná rada ODS, která označila za nepřijatelné prorůstání soukromé bezpečnostní agentury do státní správy a požaduje i odvolání dalších lidí z pozic náměstků, kteří jsou napojeni na bezpečnostní agenturu ABL a příbuzné subjekty.

Tento požadavek Věci veřejné odmítají, podobná prověrka by v tom případě měla čekat i náměstky ostatních stran.

Usnesení výkonné rady ODS
Výkonná rada ODS plně podporuje rozhodnutí premiéra Petra Nečase provést rekonstrukci kabinetu
Výkonná rada plně podporuje rozhodnutí premiéra Petra Nečase provést rekonstrukci kabinetu tak, aby vláda mohla dále realizovat svůj program a naplno se věnovat svému hlavnímu úkolu - reformovat a modernizovat naši zemi.
Výkonná rada konstatuje, že je nepřijatelné, aby do politické sféry a veřejné správy prorůstaly ekonomicky motivované zájmy soukromých osob opírajících se o aparát soukromé bezpečnostní agentury.
Výkonná rada v zájmu zachování důvěry občanů ve fungování demokratického systému plně podporuje rozhodnutí premiéra Petra Nečase odvolat z vlády ministry Víta Bártu, Radka Johna a Josefa Dobeše.
Výkonná rada dále vyzývá, aby i všechny pozice náměstků jednotlivých resortů opustily všechny osoby, které jsou spojeny s agenturou ABL a příbuznými subjekty.

Anketa

Podat demisi má:
Jen ministři VV John a Dobeš
9,3 %
Také Kalousek, Vondra a Fuksa
37,7 %
Celá vláda
53 %
Celkem hlasovalo 55637 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám