Hlavní obsah

Zrekonstruovaná Zlatá ulička a další památky se znovu otevírají veřejnosti

Praha

Po náročné rekonstrukci se 1. června turistům i Pražanům opět zpřístupní Zlatá ulička v areálu Pražského hradu. Turistická sezóna ale už začala. Návštěvníky už v dubnu přivítaly například Palácové zahrady pod Pražským hradem nebo Zámek Troja.

Článek

První návštěvníci mohou už od začátku dubna zavítat do zahrad pod Pražským hradem. Po zimě je opět přístupný komplex Palácových zahrad s přilehlou Valdštejnskou zahradou v areálu Senátu a zahrady Pražského hradu. Ty budou i letos veřejnosti otevřené až do října. Každý den v týdnu od 10:00 do 18:00, v létě až do 21:00.

Expozice v Trojském zámku

Kromě honosných zahrad v Praze od druhého jarního měsíce zpřístupněn i zámek Ctěnice a Trojský zámek v sedmé městské části. Ten 1. dubna představil novou dlouhodobou expozici ze sbírek Galerie hlavního města Prahy, která uvádí přední české malíře, tvořící v duchu modernismu, expresionismu a neoklasicismu. Návštěvníci tak mohou vidět díla například od Maxmiliána Pirnera, Antonína Slavíčka, Václava Špály, Otakara Nejedlého nebo Williho Nowaka.

Zlatou uličku otevřou v pravé poledne

O dva měsíce později bude po téměř roční rekonstrukci přístupná i Zlatá ulička. "Slavnostní otevření Zlaté uličky po téměř roční rekonstrukci proběhne v pravé poledne," řekl David Šebek z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Oblíbený cíl turistů se bude moci pyšnit nejen novými prodejnami suvenýrů, ale také expozicí domků, které návštěvníkům mají přiblížit historii tohoto místa. Na jejich vybavení a úpravě spolupracovali i barrandovští filmoví specialisté.

"Domky zavedou návštěvníky přes skleněnou zástěnu například do zlatnické dílny z období pozdního baroka, renesanční krčmy, obydlí bylinkářky nebo slavné kartářky," řekl barrandovský historik a kurátor expozice Pavel Jiras.

Hlavním důvodem rekonstrukce Zlaté uličky byla oprava zastaralé kanalizace, která ohrožovala statiku tamních budov. Stavební práce přišly podle Hradu asi na 34 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám