Hlavní obsah

ČSSD vyzvala Věci veřejné, aby se rozpustily

Právo, jov
Praha

Opoziční sociální demokracie výrazně přitvrdila v kritice Věcí veřejných (VV), kterými zmítá skandál údajného uplácení za loajalitu a mlčení. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek vyzval VV, aby se omluvily občanům, rozpustily se a poslanci této strany se vzdali mandátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka na tiskové konferenci v Lidovém domě znovu zopakoval výzvu, aby premiér Petr Nečas (ODS) navrhnul odvolání ministra dopravy Víta Bárty (VV) z funkce. Podle lídra soc. dem. ale i takový krok není dostatečný. „Pan Bárta by měl odejít z politiky,“ uvedl Sobotka.

VV podle předsedy největší opoziční strany vznikly jako projekt pražských kmotrů ODS s cílem ovládnout českou politiku. Sobotka soudí, že se Bártovi plán v zásadě podařilo realizovat. VV také předseda ČSSD vytkl, že před volbami nabízely levicový program, aby pak uzavřely pravicovou koalici. Označil to za marketingový trik.

Podle šéfa ČSSD by se VV měly omluvit občanům „za tento kolosální podvod“, rozpustit se a poslanci strany by se měli vzdát mandátů. Sobotka se také domnívá, že aféra, která VV provází, je patrně největší od roku 1989. Pokud nebude Bárta odvolán, Sobotka je připraven příští týden v pátek na jednání stranického předsednictva navrhnout, aby ČSSD vyvolala hlasování o nedůvěře vládě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám