Hlavní obsah

Kočí podala další trestní oznámení na Bártu, prý jí dal půl miliónu

Právo, rav, rsk, jov, nig
Praha
Aktualizováno

Ve středu podala podle zdroje Práva druhé trestní oznámení na Víta Bártu předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí kvůli penězům od Bárty. Kočí měla od Bárty dostat půl miliónu korun. První trestní oznámení podal ve středu již bývalý místopředseda a poslanec Věcí Veřejných (VV) Jaroslav Škárka. Peníze od Bárty měl dostat i poslanec Martin Vacek. Tvrdí, že to byla půjčka a nemá s ní problém.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta se svou předsedkyní poslaneckého klubu Kristýnou Kočí (oba VV).

Článek

Jak již Právo napsalo, mezi straníky se proslýchá, že Kočí byla další, které Bárta poskytl peníze. Podle zdroje Práva měla Kočí minulý týden v pátek obdržet od Bárty půl miliónu korun v hotovosti. Kvůli této události pak podala ve středu trestní oznámení.

Česká televize v podvečer uvedla, že podle Johna šlo i v případě peněz pro poslankyni Kočí o půjčku.

Mezi zákonodárci strany se proslýchá, že šéfka klubu dostala od ODS nabídku vést kandidátku strany v eurovolbách. [celá zpráva]

Kočí je šéfkou poslaneckého klubu strany, na šest hodin odpoledne svolala do Sněmovny jednání klubu. Míří na něj i zákonodárci, s nimiž jednal Vít Bárta odpoledne ve svém bytě.

Peníze má státní zastupitelství

Kočí stejně jako Škárka půlmilión odevzdala na státním zastupitelství.

Právu ve čtvrtek potvrdila podání trestního oznámení mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. „Včera jsme přijali další trestní oznámení, které je v podobných intencích a věci jako to podané panem Škárkou. Nebudeme ale specifikovat, proč a kvůli čemu bylo podáno,“ řekla Právu Zenklová.

První trestní oznámení podal ve středu již bývalý místopředseda a poslanec Věcí Veřejných (VV) Jaroslav Škárka.

Peníze od Bárty dostal i Vacek

Podle informací Práva dalším, kdo využil nabídku finanční výpomoci od Bárty, je poslanec Martin Vacek. Tvrdí, že to byla půjčka a nemá s ní problém. Vacek byl osm let členem ODS ve Zlíně, tedy domovské organizace i premiéra Nečase.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

PhDr. Martin Vacek

Vacek Právu potvrdil, že si od Bárty peníze půjčil a že mu to tehdy přišlo vhod. „V době, kdy jsme ministra financí nechali, aby nám úspěšně zkrátil naše odměny, tak jsem v té době využil nabídky pana Bárty v poslaneckém klubu, že v případě, že by někdo potřeboval překlenout nějaké období, tak by to bylo možné.

Tak jsem si půjčil a nebyl jsem jediný,“ řekl Právu. O jakou částku šlo, však nechtěl specifikovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta (uprostřed) při večerním brífinku obklopen spolustraníky Kateřinou Klasnovou, Radkem Johnem a Josefem Dobešem

Jak postupovala Kristýna Kočí
Pátek - měla obdržet od Víta Bárty půl miliónu korun
Neděle - Kočí svolává na další týden mimořádnou schůzku poslaneckého klubu k dění ve straně v reakci na informaci, že peníze od Bárty přijal poslanec Škárka
Úterý - na večerním jednání poslaneckého klubu a rady strana za přítomnosti Kočí vylučuje Škárku z klubu
Středa - Kočí podává trestní oznámení na Bártu kvůli údajnému půlmiliónu, který od něj měla dostat
Čtvrtek - Kočí se schází s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Objevuje se informace, že spolu s dalšími poslanci VV opouští poslanecký klub

Klub VV opustí čtyři poslanci

Podle informací Práva mají klub VV opustit celkem čtyři poslanci, dva muži a dvě ženy: Jaroslav Škárka, Stanislav Huml, Kristýna Kočí a Jana Suchá. John před jednáním klubu uvedl, že si je jist loajalitou 18 poslanců z 23, kterými VV ve Sněmovně disponují. Škárka byl z VV vyloučen.

Huml se na večerní jednání poslaneckého klubu chystá. Na dotaz, zda si půjčil či přijal nějaké peníze od Bárty, řekl Právu: „Ne, copak jsem spadl z višně? Jediný můj příjem je poslanecký plat.“

Jednal Huml s Kočí?

Huml také Právu potvrdil, že se se Škárkou, s nímž sedí ve společné kanceláři, po Škárkově příletu ze služební cesty z Kazachstánu v pondělí večer sešel. „Nebyl jsem na letišti, když přistával pan Škárka. Nepopírám, že jsme se spolu setkali. Setkali jsme se, ano.“

Na dotaz, zda u jejich setkání byla Kočí, odpověděl: „Když jsme se po přistání setkali, protože mě požádal o setkání, tak u toho nebyla.“ S Kočí se později ale setkal. „Setkal jsem se s Kristýnou Kočí, ale toto jsou fakt už spekulace. Ne, ne, ne, všechno, prosím, po klubu,“ řekl Huml. Na dotaz, zda to bylo v pondělí večer, odvětil: „Hm, hm.“ Přímou otázku, zda „hm“ znamená ano, již odmítl komentovat.

Němcová ke schůzce Nečase s Kočí: je dobře, že jednají

Předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová považuje čtvrteční ranní setkání premiéra a stranického předsedy Petra Nečase s šéfkou poslaneckého klubu VV Kristýnou Kočí v každém případě za vhodné.

„Protože proti tomu jde teze: když spolu nejednají, tak je to také špatně. Takže v tom dnešním zběsilém světě se dá kritizovat to, že se scházejí, i to, že se nescházejí. Já si myslím, že je lepší, když lidé spolu jednají a snaží se rozmotat situaci, která je vážná,“ řekla Němcová Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám