Hlavní obsah

Dobeš: Bártovy peníze pro Škárku byly jen půjčka

– Praha
Právo, Marek Přibil

Ministr školství a místopředseda VV Josef Dobeš v rozhovoru pro Právo řekl, že pokud poslanec VV Jaroslav Škárka obdržel od ministra dopravy Víta Bárty (VV) peníze, šlo pouze o půjčku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Jaroslav Škárka de facto řekl, že mimořádných 170 tisíc korun dostal od Víta Bárty, aby byl vůči jeho osobě ve straně loajální. Jak si slova Škárky vysvětlujete?

Celé je to pro nás bolestivé. Kdybych to přehnal, je to, jako kdyby teď brácha začal povídat něco, co se vás strašně dotkne. Nevím, jak to komentovat. Mísí se ve mně vztek, údiv, ale i ještě něco stále k tomu Jardovi Škárkovi cítím. Spolupracovali jsme přeci léta. Byli jsme vždy poměrně zajedno, i když každý z nás je trochu jiný.

Asi před dvěma měsíci, to bylo po zdanění paušálních náhrad, až někteří poslanci byli zděšeni, o kolik si je zdanili, na klubu Věcí veřejných Vítek Bárta říkal: Kdyby někdo potřeboval půjčit peníze, já tady otevřeně říkám, že vám můžu peníze půjčit. V úterý na klubu lidé odkývali, že to tak bylo.

A toto vysvětlení je pro mě naprosto uspokojivé: Jarda dostal peníze, částku, která nevím, jak byla vysoká, ale on o ní povídal. Ale to byla půjčka. Já bych k tomu dodatečně nedělal něco takového. Zapomněl, že dvacet čtyři poslanců slyšelo nabídku Vítka Bárty – transparentní nabídku. Ve mně se mísí vztek a takové zklamání, že najednou kamarád… Je to pro mě těžké.

Poslanec Škárka Právu řekl, že 55 tisíc měsíčně, které údajně dostával bokem od spolustraníků, což odpovídá základnímu poslaneckému platu, považoval za úhradu výdajů spojených s výkonem stranické funkce. Ostatní místopředsedové jsou podobně placeni?

O ničem takovém nevím. Já jsem místopředseda strany a můj plat je plat ministra školství. Neberu poslanecký plat, neboť mám zdvojenou funkci. Neberu poslanecké náhrady. Ministerský plat (106 tisíc plus 15 tisíc ministerských náhrad – pozn. red.) pro mě a pro moji rodinu bohatě stačí.

Od Bárty nic nedostáváte?

Jednoznačně ne.

Čili pokud Škárka obdržel peníze, tak to byla půjčka?

Jedině tak. Jediné vysvětlení. A to jak pro Vítka, tak pro Jardu. Protože u nás je silný protikorupční program. My jsme povinní jakoukoli věc hlásit snad do 24 hodin Lence Andrýsové a Radku Johnovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Škárkovi věřím, říká Huml

Rozhodnutí vedení Věcí veřejných o vyloučení dosavadního výkonného místopředsedy a poslance Jaroslava Škárky ze strany překvapilo jeho stranického kolegu,...

Výběr článků

Načítám