Hlavní obsah

Výroky Vandase a spol bude znovu řešit soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Spokojen může být předseda i další funkcionáři někdejší Dělnické strany (DS) po verdiktu brněnského krajského soudu. Ten totiž zrušil podmíněné tresty a pokuty, které zástupci ultrapravicové strany dostali za své výroky na brněnské prvomájové demonstraci z roku 2009. Případem se bude muset znovu zabývat místní městský soud, jak Právu potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Šéf někdejší Dělnické strany Tomáš Vandas u soudu

Článek

V kauze bylo odsouzeno šest lidí v čele s nynějším předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomášem Vandasem, kteří na prvomájové demonstraci při svých projevech útočili na přistěhovalce a Romy, někteří z nich podle verdiktu soudu také vyjádřili podporu neonacismu. Proces se ale bude muset zopakovat, neboť podle Krajského soudu došlo k porušení práva na obhajobu.

„Výslech znalce na extremismus Michala Mazla byl proveden v nepřítomnosti obžalovaných a ti mu tak nemohli klást otázky, ani se k jeho vystoupení vyjádřit. Jeho výslech proto bude muset být proveden znova i za přítomnosti obžalovaných,“ řekla Sedláčková.

Vandas a další řečníci hřímali na demonstraci před stovkami příznivců krajní pravice o stepních hordách valících se na naši zem, o ničivé imigrantské vlně tsunami a o terorizování nepřizpůsobivým etnikem.

Nejvyšší správní soud následně DS zrušil, načež její vedení založilo DSSS, v níž nadále působí. [celá zpráva]

Na letošní první máj bude v Brně opět horko, demonstraci tu připravuje Dělnická mládež úzce spjatá s Vandasovci, přičemž má v plánu pochod přes tzv. brněnský Bronx.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám