Hlavní obsah

Němcová nesouhlasí s vyhazovem exposlance Schwippela z ministerstva

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zahraničních věcí nesmí do června propustit ze svých služeb bývalého rebela ODS, exposlance Jana Schwippla. Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) totiž nedala souhlas s jeho výpovědí. „Úřad mu nenabídl jiné odpovídající pracovní místo, jak to vyžaduje zákon,“ citovala ČTK Němcovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Schwippel

Článek

Právě na jejím stanovisku záleželo, zda exposlanec dostane okamžitý vyhazov. Všechny zákonodárce totiž ještě rok po skončení mandátu chrání zákon o platech ústavních činitelů. Ten stanoví, že výpověď mohou dostat jen se souhlasem předsedy příslušné parlamentní komory. Od června už ale ministerstvo nebude žádným zákonem vázáno a exposlance může propustit.

„Postoj paní předsedkyně oceňuji a velmi si ho vážím,“ řekl ve čtvrtek Právu Schwippel. Ten je od října loňského roku zařazen na personální odbor, avšak do práce nechodí kvůli „překážkám na straně zaměstnavatele“. Po odchodu ze Sněmovny byl od loňského června do září na neplaceném volnu. „Jsem nadále připraven své zkušenosti využít při práci ministerstva,“ poznamenal.

Žádost ministra zahraničí ležela na stole Němcové zhruba od října loňského roku, přičemž Němcová původně nevylučovala, že souhlas s výpovědí Schwippela dá. Později připustila, že jde o velmi citlivé a složité rozhodování.

Schwippel byl v historii novodobé ČR druhým exposlancem, kterého se chtěl původní zaměstnavatel zbavit. V říjnu Němcová naopak souhlasila s vyhazovem exposlance soc. dem. Kosty Dimitrova. Tomu nabídl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) post poradce, avšak Dimitrov to odmítl. To byl prý také důvod, proč Němcová souhlas s výpovědí podepsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám