Hlavní obsah

Koalice se na reformě zdravotnictví neshodla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vládní koalice bude v jednáních o reformě zdravotnictví pokračovat příští týden. Po úterním více než tříhodinovém jednání strany prostřednictvím tiskového prohlášení pouze oznámily, že klíčové zákony z oblasti zdravotnictví budou předloženy tak, aby je mohla projednat Poslanecká sněmovna v prvním čtení do konce června.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ČTK řekl, že ke schválení zákonů koalice zřejmě svolá mimořádnou schůzi.

Během dne si koaliční strany vyměnily názory na reformu prostřednictvím médií. ODS Hegera vyzvala, aby nechal záplatování financí resortu a věnoval se reformě.

Během dne si koaliční strany vyměnily názory na reformu prostřednictvím médií. ODS Hegera vyzvala, aby nechal záplatování financí resortu a věnoval se reformě.

"Lídři koalice ve formátu K9 projednali krátce vnitrokoaliční vztahy vzhledem k událostem posledních dnů. Jednotlivé strany si ponechaly své názory," stojí v prohlášení, které se tak vypořádává se sporem mezi ODS a menšími koaličními partnery o setrvání ministra obrany Alexandra Vondry ve funkci.

Za ministra se v pondělí postavilo širší vedení občanských demokratů. Ačkoli si to TOP 09 výslovně nepřála, jednal Vondra za ODS i na úterní K9. [celá zpráva]

Heger po jednání novinářům řekl, že jako první předloží K9 novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která umožní, aby si pacienti připláceli na nadstandard. Koalice se bude zabývat také třemi reformními normami o zdravotních službách, specifických zdravotnických službách a zdravotnické záchranné službě. "Jsme připraveni o standardech diskutovat s odbornou veřejností," potvrdil ministr.

Heger ještě před začátkem jednání uvedl, že nepočítá s žádným razantním zvyšováním regulačních poplatků, o němž po posledním jednání K9 spekulovala média.

"Jestliže se začne od poplatků, tak to může dopadnout tak, jako to dopadlo u jedné z předchozích vlád: rychlým koncem všech reformních kroků. My opravdu nemáme v úmyslu s těmi poplatky příliš experimentovat," řekl ministr zdravotnictví.

Partneři volají po definování standardů

ODS na Hegera tlačí, aby definoval standardy zdravotní péče hrazené z pojištění. "Bez této definice se přitom v reformě zdravotního pojištění nemůžeme posunout dál," uvedl šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS).

Také VV považují stanovení standardů za klíčové. Práce na standardech má podle jejich vyjednavače a ministra dopravy Víta Bárty začít vymezením toho, co pojišťovny platit nebudou.

Heger potřebuje pro svůj resort získat finanční prostředky na navýšení platů lékařů a dalších zaměstnanců i růst DPH. Dojít by mělo i na redukci sítě zdravotnických zařízení.

Jednání koalice mohou komplikovat i napjaté vztahy představitelů jednotlivých stran. TOP 09  a VV se vymezují proti dalšímu působení ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který je spojen s kauzou Promopro.

Reklama

Výběr článků

Načítám