Hlavní obsah

Bárta si kvůli kandidatuře připraví pláštěnku proti „kýblu nevoňavých věcí“

Právo, Jan Rovenský
Praha

Společně se svou manželkou Kateřinou Klasnovou oznámil v pondělí ministr dopravy Vít Bárta svou kandidaturu na post předsedy Věcí veřejných (VV). Novinářům řekl, že i kdyby vyhrál, zůstal by Radek John ministrem vnitra. Dále přiznal, že očekává, že na něj někdo v souvislosti s jeho kandidaturou vytáhne kýbl „nevoňavých věcí“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta

Článek

„Nepředpokládám, že by moje kandidatura omezila útoky na mojí osobu. Naopak jsem připraven, že se vysype nějaký kýbl nevoňavých věcí. To ke kandidatuře na předsedu parlamentní strany patří. Jsem ale připraven si nandat pláštěnku a urputně bojovat,“ řekl novinářům.

Bárta také odmítl spekulace, že by po případném zisku křesla předsedy odstavil Johna z ministerstva vnitra. „V žádném případě jako předseda bych nechtěl, aby Radek John přestal být ministrem vnitra,“ prohlásil.

Johnovi by, jak informovalo Právo, Bárta chtěl zřídit post čestného předsedy s právem veta. „Zakladateli (celorepublikových VV) přináleží titul vyšší než místopředseda. Jsem přesvědčen, že právo veta je institut, který pro stabilitu a zakotvení VV, by byl straně velmi prospěšný. Určitě více, než kdyby byl jen místopředseda,“ řekl.

VV nabízí krev, pot a slzy

Bárta v neděli Právu řekl, že VV chce oslovit churchillovskou vizí krve, potu a slz – podle něj je třeba říci ne tendencím vytrhnout stranu z politického středu, soustředit se na boj proti infiltraci VV kmotry a v krajských volbách se zaměřit jen na ty regiony, kde díky osobnostem a programu mají véčka naději na úspěch.

Bárta se ke kandidatuře rozhodl proto, že protikorupční snažení VV přináší výsledky a John v tomto úsilí už nepotřebuje mít za sebou celou partaj.

Na dotaz Práva, zda nekandiduje kvůli výrokům o faktickém předsedovi strany či proto, že by ho na postu rád viděl i prezident Václav Klaus, odpověděl: „Moje rozhodnutí se netýká naprosto žádných vnějších vlivů, dotýká se jen mého rozhodování v kontextu získaných nominací, a jak se strana vyvíjí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám