Hlavní obsah

Jiří Dienstbier mladší míří do Senátu, ČSSD znovu získala většinu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, rap

Vítězem druhého kola senátních voleb na Kladensku se stal kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. O post v horní komoře se utkal s kladenským primátorem Danem Jiránkem (ODS). Pro Dienstbiera hlasovalo přes 65 procent voličů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Dienstbier obdržel 13 505 hlasů, zatímco pro Jiránka hlasovalo 7227 voličů. Volební účast byla 17,63 procenta.

Díky Dienstbierovu vítězství získali sociální demokraté znovu v Senátu nadpoloviční většinu 41 hlasů. Ta jim umožňuje vracet Sněmovně zákony schválené poslanci stran vládní koalice.

Jedním z momentů, proč se mi podařilo volby vyhrát je určitě velká práce, kterou odvedl táta, když tady vykonával mandát
Jiří Dienstbier mladší po svém zvolení

Dienstbier krátce po vyhlášení výsledku voleb ocenil i práci svého nedávno zemřelého otce, po němž se místo v Senátu uvolnilo. „Jedním z momentů, proč se mi podařilo volby vyhrát je určitě velká práce, kterou odvedl táta, když tady vykonával mandát,“ řekl vítěz Dienstbier.

Do Sněmovny nezamíří

Ten byl po páteční rezignaci Martina Peciny na post poslance prvním náhradníkem a po Pecinovi se stal poslancem. To mělo ale jepičí život, po zvolení do Senátu jeho poslanecký mandát automaticky zaniká. [celá zpráva]

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Jiří Dienstbier mladší krátce po svém zvolení

V rozhovoru pro Právo Dienstbier poděkoval voličům a ocenil, že má velmi silný mandát. „Dokonce jsem ve druhém kole, které bývá vždy účastí slabší, dostal více hlasů než v kole prvním,“ řekl Právu Dienstbier.

V prvním kole získal Dienstbier 44 procent hlasů, Jiránek měl podporu 27 procent voličů.

Nově zvolený senátor bude mít mandát do roku 2014, neboť Jiří Dienstbier st. byl zvolen v roce 2008.

Při volbách v roce 2008 se druhého kola zúčastnilo 31,21 procent voličů. Jiří Dienstbier starší tehdy porazil Jiránka o pouhých 231 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám