Hlavní obsah

Zastupitelé TOP 09 opustili jednání pražského zastupitelstva

Právo, hyp
Praha

Opoziční zastupitelé za TOP 09 opustili jednání mimořádného zastupitelstva, které na dnešek svolal primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zasedání označili za zbytečné, za týden se totiž má konat řádné zastupitelstvo. Jednání pokračuje bez nich, kromě členů koalice se jej účastní pouze tři zastupitelé za KSČM.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Tůma (TOP 09)

Článek

„Institut mimořádného jednání by měl být používán s mírou, kdy například hrozí nebezpečí z prodlení. To se ale neděje, svolání dnešního zastupitelstva je nesmyslné,“ řekl pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma.

Mimořádné zastupitelstvo mělo vyslovit nesouhlas se záměrem návrhu rozpočtového určení daní, díky kterému by měla metropole každoročně přijít o 1,1 miliardy korun, které dostává od státu.

Podobně měli zastupitelé nesouhlasit s návrhem Superstrategie ministerstva dopravy, podle kterého by se mělo například zdržet dobudování některých důležitých úseků Pražského okruhu.

Tůma však reagoval, že pražské zastupitelstvo by nemělo fungovat jako připomínkové místo vládních návrhů. Třetím bodem na programu je návrh na poskytnutí půjčky Kongresovému centru Praha (KCP) ve výši 78 miliónů korun na letošní splátku dluhu KCP.

„To mohlo být klidně projednáno příští týden na řádném jednání zastupitelstva. TOP 09 chce pracovat, ale nebude podporovat politikářskou šou. Berte tento projev jako omluvenku zastupitelů TOP 09,“ dodal Tůma a TOP 09 opustila jednání.

Zastupitelstvo však zůstalo usnášeníschopné, zastupitelé za ODS, ČSSD a KSČM v jednání pokračují a zatím vyjadřují svůj údiv a pohoršení nad jednáním TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám