Hlavní obsah

Žena vysoudila odškodné za pád na městském chodníku

– Havlíčkův Brod • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Šnajdr

Odškodné 14 tisíc korun musí zaplatit havlíčkobrodská radnice Jaroslavě Bártů za pád na zledovatělém městském chodníku, při kterém si loni v únoru komplikovaně zlomila ruku a musela podstoupit operaci. Takový je čtvrteční verdikt Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, který se případem zabýval.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Jaroslava Bártů po vynesení rozsudku

Článek

„Pro mé rozhodování bylo důležité, jak si obě strany unesly svá tvrzení a důležitý byl také zákon o pozemních komunikacích, který klade povinnosti nejen vlastníkovi, ale i tomu, kdo po něm jde. Myslím, že je to spravedlivé, protože žalobkyně měla mít povědomost o povětrnostních podmínkách ten den a přizpůsobit tomu chůzi. Na druhé straně měl vlastník náležitě chodník udržovat,“ zdůvodnila rozhodnutí soudkyně Růžena Janečková. Ta v odůvodnění zmínila také značku Pozor náledí, která měla na nebezpečí uklouznutí upozorňovat.

Spokojená nakonec od soudu odcházela Jaroslava Bártů, a to i přesto, že jí soud přiznal pouze polovinu požadované částky. „Jsem ráda, že jsem do toho šla, i když jsem v době, kdy jsem žalobu podávala, neměla tušení, jak to dopadne. Hlavně jsem také chtěla pomoci ostatním, kterým se v našem městě něco podobného stalo. Město k tomu totiž přistupuje zvláštním způsobem, když říká, že kdyby vyplatilo pojištění prostřednictvím pojišťovny, že by porušilo zákon. Loni v listopadu sice vydalo návod, jak postupovat, když člověk upadne, ale ten návod je ale absolutně k ničemu, protože vzápětí od města zaznělo, že nikdo odškodněný stejně nebude,“ uvedla Bártů, která má kvůli tříštivé zlomenině ruky i po víc než roce stále zdravotní problémy.

Radnice vinu necítí

Radnice je podle své mluvčí Aleny Doležalové přesvědčena, že zimní údržba byla provedena dobře a žaloba měla být zamítnuta. „Vzhledem k tomu, že se paní soudkyně rozhodla odpovědnost rozdělit napůl, o dalším postupu a případném odvolání rozhodneme až po doručení rozsudku a seznámení se s jeho odůvodněním,“ řekla Právu mluvčí. Město se proti rozsudku může odvolat ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

V Havlíčkově Brodě jde o vůbec první případ podobného druhu. Radnice zatím všechny žádosti o odškodnění odmítla s tím, že se snažila podle zákona zmírňovat následky zimy a zimní údržbu nijak nezanedbala.

„Nemyslím, že by to byl průlomový verdikt, byla to sporná věc jako každá jiná,“ dodala soudkyně. Podle ní nejde o precedens, který by znamenal, že se nyní budou automaticky posuzovat další podobné případy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám