Hlavní obsah

Vysočina změní název, novela zákona o střetu zájmů neprošla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu dopoledne v rámci bloku třetích čtení přijali řadu novel a zákonů. Sněmovna schválila drobné korekce ve výdajové a příjmové stránce rozpočtu. Poslanci rovněž podpořili změnu názvu kraje Vysočina na Kraj Vysočina. Přijata byla i novela o civilním letectví, která upravuje letištní poplatky. Nepřijetí naopak potkalo opoziční novelu zákona o střetu zájmů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Článek

Skutečnost, že Vysočina jako jediný z českých a moravských regionů nemá v názvu slovo kraj, činilo podle předkladatelů potíže při uzavírání smluv s obchodními partnery i občany kraje.

Problematické je prý i oficiální pojmenování orgánů kraje, tedy hejtmana, zastupitelstva, rady i krajského úřadu. Název kraje lze snadno zaměnit s názvy řady firem a obchodních značek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Novela o civilním letectví určuje, že pro určování poplatků aerolinkám na velkých letištích budou platit nová pravidla. Novela zavádí zásadu, že nastavení cen by mělo být průhledné a letiště by o něm mělo s aerolinkami jednat. Aerolinie, které se budou cítit diskriminovány, budou mít možnost stěžovat si u ministerstva dopravy.

Obce dostanou více peněz na výkon státní správy

Poslanci rovněž schválili zvýšení příjmů i výdajů letošního státního rozpočtu o shodných 11,7 miliardy korun. Důvodem této změny jsou opatření, která parlament schválil na omezení podpory slunečních elektráren.

Schválená změna zákona dává navíc 180 miliónů korun na příspěvek obcím v souvislosti s výkonem státní správy. Částka má být kompenzací toho, že příspěvek státu obcím na tuto činnost v letošním rozpočtu klesl.

Novely se dočkal i zákon o policii. Policisté na jeho zákoně dostanou pravomoc zabavit lidem i malé množství drogy a zničit ji. Policisté budou navíc moci projednat přestupek v blokovém řízení, čímž se sníží náklady na správní řízení.

Všechny schválené normy poputují do Senátu.

Novela o střetu zájmů neprošla

Sněmovna naopak nepodpořila návrh poslanců ČSSD na novelu zákona o střetu zájmů. Na jejím základě neměli uvolnění volení zastupitelé za členství v dozorčích radách společností s podílem obce či kraje pobírat odměny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s šéfem komunistických poslanců Pavlem Kováčikem

Vládní strany následně avizovaly, že předloží vlastní návrh a argumentovaly, že předložený zákon je polovičatý, neboť se vztahuje pouze na uvolněné zastupitele. ČSSD argumentovala, že koalice doposud nebyla schopna vlastní návrh vytvořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám