Hlavní obsah

Slůněti v ostravské zoo mléko chutná, jeho matka Vishesh už se uklidnila

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Historicky první český pokus o odchov slůněte, které bylo ještě v polovině minulého týdne ohroženo agresivní matkou, se v posledních dnech začíná vyvíjet ke spokojenosti pracovníků ostravské zoologické zahrady.

Článek

Mláděti se už několik dní daří od mámy napít, i když podle ošetřovatelů stále není zcela vyhráno. „Situace se od pátečního odpoledne nijak výrazně nezměnila. Agresivita samice se omezila na občasné odstrčení mláděte nohou, byť se tak občas děje z lidského pohledu dosti nešetrným způsobem. Předpokládáme ale, že jde o normální sloní výchovné metody dosud nezkušené prvorodičky Vishesh,“ informovala v pondělí mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Zatímco ještě minulý týden pracovníci zoologické zahrady slonici mléko odebírali, aby pak slůněti dali napít, nyní už slůně vypije všechno mléko přímo od matky samo.

„Doufáme, že důvodem, proč se nedaří Vishesh oddojovat, je zvýšený apetit mláděte, které tvořící se mléko vypije. Přesto mláděti pro jistotu ošetřovatelé podávají zatím stále ještě i zředěný fyziologický roztok se špetkou glukózy,“ dodala Kalousková.

Slonice v noci občas spí

Momentální pohodu mezi slony potvrzuje podle ní i skutečnost, že jak Vishesh s mládětem, tak i další dospělá slonice Suseela v noci po určitou dobu leží a spí.

„Ošetřovatelé se také zkoušejí postupně vracet k pravidelnému režimu, který byl po porodu z části omezen. Jednalo se například o pravidelné sprchování, které po porodu odmítala,“ doplnila mluvčí.

Odborníci z ostravské zoo jsou i nadále v trvalém kontaktu s řadou českých i evropských kolegů a věří, že se odchov zdaří. „Celá situace v pokusu o odchov prvního živě narozeného slůněte v historii československých zoologických zahrad však nadále zůstává a ještě dlouhou dobu zůstane nejistá a jakákoli prognóza je v tuto chvíli předčasná. I přes současné uklidnění situace ještě není ani zdaleka vyhráno, kdykoli může opět dojít ke zvratu,“ uzavřela Kalousková.

Návštěvníci ostravské zoo si ještě na první české slůně musejí nějakou dobu počkat. Matka s mládětem jsou dosud z veterinárních důvodů uzavřeny v pavilónu. Tato situace přitom může trvat ještě několik týdnů.

Reklama

Související články

Slůně v Ostravě již pije mléko od své matky

Sloní sameček, který se v pátek brzy ráno narodil v ostravské zoologické zahradě, už začal sám pít mléko od své matky Vishesh. V pátek pokusy přiložit slůně...

Výběr článků

Načítám