Hlavní obsah

Vondra se o Libyi radil i s veterány ze Zálivu

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Do kuchyně vysoké politiky nechal v pátek nahlédnout ministr obrany Alexandr Vondra. Do budovy ministerstva obrany v Praze si pozval české veterány z dvacet let starého konfliktu v Perském zálivu, aby jim poděkoval za jejich výkony v Kuvajtu. Řeč o operaci Pouštní bouře, do které zasáhlo i 200 československých chemiků, se brzy stočila na současnou situaci v Libyi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Ministr chtěl od veteránů slyšet, jak hodnotí šance vzbouřenců a plukovníka Kadáffího. Od velitele čs. jednotky Jana Való se dozvěděl, že světoví politici vhodnou chvíli na úspěšnou intervenci promeškali, protože Kadáffího nechali po prvním úderu povstalců nadechnout.

V momentu, když Vondra veteránům vysvětloval, proč Západ váhal, že západní státy jsou na další válku unavené a že Evropská unie vydává veškeré úsilí na záchranu eura, zazvonil ministrovi mobil. „Promiňte, volá ministr zahraničí,“ řekl Vondra a odešel za dveře.

Když se vrátil, začal formulovat hlavně pro přítomné novináře stanovisko, jak se k blížícímu se konfliktu Česko a česká armáda postaví. Jako první jsme se tak dozvěděli, že rezoluci OSN a vytvoření bezletové zóny ČR vítá, ale fyzicky ji podporovat nebude.

Bez zajímavosti nebylo ani vyprávění veteránů, jak v roce 1991 bojovali v Kuvajtu navzdory tehdejšímu generálnímu štábu, který chtěl, aby se vojáci nepouštěli do žádných bojů a zůstali v týlu. Való ale nedbal rozkazů generálů, jimž byla válka proti nedávnému spojenci Husajnovi proti mysli, a po boku saúdskoarabského vojska vyrazil do boje v první linii. Jeho kroky ale posvětil tehdejší ministr obrany Luboš Dobrovský.

„Naštěstí to byl civilista a použil selský rozum. Kdybychom nesouhlasili s nasazením, tak by nás poslali s ostudou domů jako zbabělce,“ uvedl Való. „Ve válce musíte dělat, co vyžaduje válka, a ne úředník na generálním štábu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám