Hlavní obsah

Sobotka zahájil sjezd ČSSD, špatnou vládu označil za šanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

ČSSD v pátek dopoledne zahájila svůj sjezd. Po nutných formalitách vystoupil s projevem úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Vedle exkursu do nedávné minulosti se zaměřil na kritiku kroků nynější vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na stranickém sjezdu v Brně

Článek

Sobotka se ve svém projevu opakovaně zaštiťoval střední třídou, proti níž jsou podle něj kroky vlády zaměřeny. Jako exemplární příklad uvedl plánované sjednocení DPH.

"My jako sociální demokraté musíme udělat vše, abychom tomuto sjednocení zabránili," hřímal Sobotka.

"Máme slabou vládu se slabým premiérem a slábnoucí podporou veřejnosti," tvrdil spolustraníkům s tím, že si neumí představit kabinet, který by dal ČSSD větší prostor pro realizaci vlastní politiky.

"Máme šanci ovlivnit vývoj v zemi na mnoho let dopředu," konstatoval Sobotka, kterého u řečnického pultíku vystřídal slovenský host Robert Fico.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na stranickém sjezdu v Brně

Sobotka ve svém projevu formálně poděkoval i bývalému předsedovi Jiřímu Paroubkovi a zmínil i další dvě jména, která na sjezdu z důvodu vážných zdravotních problémů chybí. Europoslance Jiřího Havla i někdejšího doyena Sněmovny Zdeňka Jičínského.

Džihád za Paroubka

Ne všichni delegáti Sobotkův projev, v němž se vrátil i k chybám, kterých se strana v nedávné minulosti dopustila, přivítali bez připomínek. Děčínského poslance Jaroslava Foldynu nadzvedlo, že Sobotkova kritika byla neúplná. [celá zpráva]

Místopředseda strany a brněnský primátor Roman Onderka byl ve svém projevu kritičtější a rétoriku, kterou strana používala v době předsednictví Jiřího Paroubka, označil za "džihád proti všem".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegáti na brněnském sjezdu

Onderka naopak vyzdvihl práci lidí v regionech, kde strana v komunálních volbách uspěla.

Urban: Mějme vizi a nebojme se kompromisů

Další místopředseda Milan Urban připomněl, že ČSSD potřebuje více než silná slova skutečnou vizi. "Lákavou a přitom reálnou," nastínil Urban, který připomněl, že díky vizi dokázala občany oslovit i nynější vláda, kterou jinak kritizoval.

Urban podotkl, že  je třeba hledat kompromisy a vyzval k nabídnutí spolupráce politickým protivníkům. Koncepce nelze měnit každé volební období a je potřeba nalézt shodu. "Je potřeba obětovat osobní ješitnost," uzavřel Urban.

Lubomír Zaorálek se věnoval zahraniční politice. Zkritizoval vládu za "silácká euroskeptická gesta" vůči EU, která znemožňují být součástí agendy, která se nás dříve či později může dotýkat. Následně ocenil spolupráci strany s občanskými iniciativami, jako bylo hnutí Ne základnám.

Škromach se těší na oranžové slunce

Senátor a další místopředseda Zdeněk Škromach si na úvod posteskl nad neúčastí "Jirky Paroubka",  následně připomněl, že strana bude poprvé od roku 2005 volit předsedu z více kandidátů.

Paroubek již předem oznámil, že na sjezd nedorazí, neboť nebyl pozván osobně a nepočítalo se ani s jeho projevem před delegáty. [celá zpráva]

Závěrem vystoupení vyslovil Škromach mnohoznačnou vizi, že ať už bude zvolen kdokoliv, "ten nečas venku skončí a vyjde krásné oranžové slunce".

S příspěvkem vystoupil z pozice šéfa Asociace krajů i druhý z kandidátů na post šéfa strany, jihomoravský hejtman Michal Hašek. Podle něj jeho strana zřejmě nezvládne sama vyvolat předčasné volby, a proto budou prvním kláním s pravicí právě krajské volby v příštím roce. Zde je podle něj úloha krajů klíčová.

Vlček volal po využití zkušeností odložených politiků

V odpoledním diskusním bloku vystoupil mezi prvními i bývalý předseda Sněmovny Miloslav Vlček. Ten se pozastavil nad tím, jak se strana chová ke svým členů, kteří opustili vrcholné funkce.

Vlček, který přiznal, že hovoří i z vlastní zkušenosti, zdůraznil, že mu nejde o "trafiky", ale o využití zkušeností a kontaktů těchto bývalých exponentů. Vlček loni před volbami opustil post šéfa Sněmovny i čelo kandidátky v Olomouckém kraji kvůli medializovaným kauzám spojeným s nejasnou dotací a půjčkou.

Kdyby prý věděl, jak se k němu strana zachová, nepřijal by prý post předsedy Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám