Hlavní obsah

Vládě lámou vaz korupční kauzy, kabinetu nevěří dvě třetiny lidí

• Aktualizováno
Novinky, jas

Kauzy a aféry, které se v poslední době objevily v souvislosti s vládními představiteli narušují důvěryhodnost celého kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Vládě aktuálně nedůvěřují dvě třetiny lidí a zhruba stejné procento respondentů má za to, že Nečas není dostatečně silnou osobností, aby zvládl realizovat slibovanou protikorupční politiku. Plyne to z internetového průzkumu společnosti Sanep.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva: ministr průmyslu Martin Kocourek, premiér Petr Nečas, ministr financí Miroslav Kalousek a ministr vnitra Radek John komentují zákon o dani ze solární elektřiny

Článek

Kauzy Nečasových ministrů vadí 86,4 procenta lidí, přičemž více než polovina lidí (51,1 procenta) nerozlišuje jednotlivé případy, ale vnímá případy jako celek.

Více než tři čtvrtiny občanů mají v této souvislosti za to, že tyto medializované aféry mohou ve svém důsledku poškodit protikorupční strategii vlády. Té nyní nedůvěřuje 67,3 procenta respondentů.

Téměř 69 procent lidí si myslí, že Nečas není schopen vládní boj s korupcí garantovat. "K tomuto většinovému názoru přispívá zjevně skutečnost, že se premiér Nečas v kauzách členů jeho kabinetu příliš osobně neangažuje," připomíná průzkum.

Hříšníci: Drobil, Vondra, Dobeš, Bárta

Kauzy exministra životního prostředí Pavla Drobila, ministra obrany Alexandra Vondry (oba ODS), ministra školství Josef Dobeše a Víta Bárty (oba VV) vnímá většina veřejnosti negativně a přiklání se k jejich odvolání.

Drobil odešel kvůli aféře ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP),  Vondra čelí kritice za údajně předraženou zakázku na audiovizuální služby během českého předsednictví EU, kterou realizovala společnost Promopro.

"V případě Dobeše se média zmiňují o jeho údajné milence, vysokých odměnách některým ze zaměstnanců ministerstva školství, obvinění z vypracování části seminární práce pro svou podřízenou nebo o drahých fotkách pro jeho osobní účely," připomíná Sanep a k Bártovi dodává jeho působení v bezpečnost agentuře ABL a s ní související kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám