Hlavní obsah

Sobotka: Důchodový systém by mohly podpořit daně z tabáku a alkoholu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie odmítá důchodovou reformu, jak ji navrhuje vláda, a prosazuje udržení a stabilizaci průběžného systému. Zároveň chce lidi více motivovat k soukromému spoření na důchod „rozumnou podporou“. V diskusním pořadu Partie v TV Prima to řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„S důchodovým systémem je třeba něco dělat, i když penzijní fondy dramatizují demografickou situaci, ale ta se nepochybně bude zhoršovat,“ řekl Sobotka a zkritizoval vládní návrh reformy s tím, že opomíjí 70 procent Čechů, kteří nemají příjmy na to, aby si soukromě spořili. „Vláda se nezabývá tím, jak budou z důchodu žít,“ uvedl.

Stát by podle Sobotky měl mít důchodový systém pod svojí kontrolou, a proto je v zájmu udržet průběžný systém. Sobotka je ale také pro paralelní soukromé spoření na důchod, k čemuž je podle něj lidi potřeba motivovat státními podporami tak, aby se zvedl současný průměr spoření 400 korun měsíčně. V té souvislosti zmínil podporu rodin, již vláda opomíjí.

Plán představený vládou je podle něj nebezpečný, protože hrozí odvod peněz ze systému do soukromých fondů.

Proti vyššímu důchodovému věku a jednotné DPH

Úřadující předseda ČSSD rovněž řekl, že je proti dalšímu navyšování věku pro odchod do důchodu, který je 65 let, a není ani pro rovnou výši důchodů.

Důchodový systém je pro Sobotku spojen s daňovým, jenž by podle něj zčásti měl krýt deficit v balíku na důchody. Do průběžného financování důchodového systému by tak podle něj mohly přispět výnosy z daní na tabák a alkohol. V té souvislosti zmínil i zdanění hazardu. Rovněž by o procento až dvě navýšil daně firmám, které by ale měly být motivovány k důchodovým příspěvkům pro zaměstnance, což je pro ně také forma zvýhodnění.

Sobotka zároveň odmítl myšlenku zvýšení daňového zatížení práce. Ohradil se též proti vládou přijatému sjednocení DPH na zboží od potravin po knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám