Hlavní obsah

Sobotka i Hašek by chtěli příští rok předčasné volby

Právo, Novinky, jas, jov
Aktualizováno

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i jeho soupeř o post šéfa strany hejtman Michal Hašek ve středu připustili, že ČSSD by ráda dosáhla v příštím roce konání předčasných voleb. Sobotka své vize prezentoval ve stranickém on-line chatu, Hašek to řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka, kterého čeká příští týden boj s Haškem o post šéfa strany, uvedl, že ačkoliv má nyní vládní koalice pohodlnou většinu 118 hlasů, není od věci pokusit se zkrátit její funkční období.

Předčasné volby by pak podle Sobotky mohly být spolu s krajskými a senátními volbami na podzim příštího roku.

Hašek: říkám to již delší dobu

Sobotkův rival Hašek se pro předčasné volby také vyslovil. Poukázal přitom, že s nápadem přišel už před časem.

„Tezi o možnosti spojení předčasných voleb s volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu jsem už několikrát vyslovil na krajských konferencích ČSSD. Nejde tedy o myšlenku novou, inovativní. Poznamenávám, že takové řešení znamená úsporu ve státním rozpočtu odhadem minimálně jednu miliardu korun. Předně ale platí, že předčasné volby by znamenaly konec Nečasova nesmyslného experimentu, který přináší jen tupé účetní škrty, zvyšování daní a zdražování vydávané vládou za reformy,“ řekl ve středu Hašek na dotaz Práva.

Sobotka by organizoval demonstrace proti vládě

Sobotka rovněž rozvinul svou představu, co by následovalo po vítězství sociálních demokratů pod jeho vedením. Vedle zrušení zdravotnických poplatků chce Sobotka "korigovat" i penzijní reformu, kterou připravuje kabinet premiéra Petra Nečase (ODS).

Lídr ČSSD potvrdil, že ve Sněmovně strana reformu nepodpoří a do snížené sazby by v případě volebního triumfu část položek vrátila. Tolik potřebné finance by stát měl podle Sobotky získat na základě povinných majetkových přiznání, která by zdaňovala nedoložený majetek téměř 80 procenty.

V souvislosti s reformou Sobotka uvedl, že pokud kabinet neustoupí, "měla by velkou demonstraci proti tomu zorganizovat i ČSSD, třeba ve spolupráci s dalšími iniciativami".

Anketa

Přáli byste si příští rok předčasné volby do Sněmovny?
Ano
28,8 %
Ne
71,2 %
Celkem hlasovalo 40771 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám