Hlavní obsah

Zdravotně postižení budou demonstrovat proti zákonům ministerstva práce

Novinky, jim

Invalidé se chystají do ulic, nelíbí se jim zákony z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, které mají proškrtat příjmy osob se zdravotním postižením. Republikový výbor Národní rady osob se zdravotním postižením schválil na 22. března ve 12:00 uspořádání demonstrace před budovou resortu. Výbor doufá, že to ministerstvo přiměje zákony stáhnout.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása

Článek

„Způsob a obsah daných zákonů je takového charakteru, že nelze nepřipomínkovat. Budeme navrhovat, aby je ministerstvo stáhlo,“ řekl předseda výboru Václav Krása. Podle něj jsou návrhy zákonů „naprosto nepochopitelné“, což prý vyplývá z neznalosti navrhovatelů ustanovení o lidech s postižením. [celá zpráva]

Krása doplnil, že demonstraci podpoří i další subjekty, které jejich snahy podporují. Zdůraznil přitom, že se nejedná o politická uskupení a žádný z politiků při protestu nevystoupí. „Hájíme zájmy lidí, kteří jsou v kritické situaci,“ dodal.

Šéf výboru se podivoval, že ministerstvo přichází s „restriktivním“ zákonem, který má podle něj připravit invalidy až o 50 procent příjmů, v roce, kdy má ČR vydat výčet, jak plní mezinárodní úmluvu o pomoci lidem se zdravotním postižením.

"Ty zákony jsou pro nás ponižující, dělají z nás žebráky o jakoukoli podporu. Chceme být rovnými občany této republiky a žít v práci, ve studiu a dalších aktivitách,“ uzavřel Krása.

Reklama

Výběr článků

Načítám