Hlavní obsah

Arcibiskupství: Halíkovo vyjádření ke Klausovi není oficiálním názorem církve

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské arcibiskupství se ohradilo proti spojování výroků Tomáše Halíka s oficiálními stanovisky tuzemské katolické církve. Halík se dostal do polemiky s prezidentem Václavem Klausem, o němž prohlásil, že se blíží myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků. Klaus předtím nepřímo přirovnal Halíka k páteru Koniášovi.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Halík

Článek

Halíkovo vyjádření se dotklo místopředsedkyně přípravného výboru strany Suverenita (SBB) Jany Volfové, která se dopisem obrátila na arcibiskupství.

„Dovoluji se vás, pane arcibiskupe, tímto otevřeným dopisem zeptat, zda stanovisko katolického intelektuála Tomáše Halíka je útokem této církve na demokraticky zvoleného prezidenta naší země nebo jen nenávistným stanoviskem jednotlivce, který předkládá své vlastní politické názory jako slovo Boží,“ napsala Volfová pražskému arcibiskupovi.

V listě přitom upozornila, že není prezidentovou obdivovatelkou. Poukázala, že Klause jako poslankyně ČSSD mnohokrát kritizovala za jeho názory. „Přesto jsem dnes zděšena tím, co o něm napsal biskup Halík,“ uvedla Volfová a dodala: „Pevně věřím, že nenávistná a znevažující slova na adresu prezidenta ČR Václava Klause nejsou stanoviskem církve, v jejímž čele stojíte, a že se od výroků katolického intelektuála Halíka budete otevřeně distancovat“.

Halík není biskup a jeho vyjádření není Slovo Boží

Pražské arcibiskupství v odpovědi nejprve Volfovou upozornilo, že Halík není biskup, ale farář Akademické farnosti. „Proto vyjádření, které předkládá v mediální výměně názorů s panem prezidentem, tedy není možno považovat - a vedení Arcibiskupství pražského ho ani nepovažuje - za oficiální vyjádření katolické církve nýbrž za vyjádření osobní. Z vystoupení prof. Halíka nevyplývá, že by své názory prezentoval jako Slovo Boží,“ uvádí se v odpovědi Volfové.

Kontroverze mezi Halíkem a Klausem vypukla v souvislosti s kauzou uvažovaného jmenování Ladislava Bátory, který v minulosti kandidoval za extremistickou Národní stranu, na post prvního náměstka ministra školství. Prezident se do Halíka opřel ve svém komentáři pro Právo a Novinky. [celá zpráva]

„Mezi Koniášem a Halíkem vidím rozdíl pouhých tří století (a pravděpodobně skutečnou víru v prvním případě a pouhou mediální ekvilibristiku ve druhém),“ napsal Klaus. Halík pak v reakci mj. uvedl že prezidentova „stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků, jejichž krédo tak pěkně formuloval Bátora, lídr jejich vlajkové organizace D.O.S.T., je znepokojující“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám