Hlavní obsah

Ministr školství Dobeš zkolaboval a je na kapačkách

Právo, map, rsk
Praha
Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) byl v úterý převezen kvůli vyčerpání organismu do nemocnice. Podle svých slov leží nyní na kapačkách. Vinu na jeho hospitalizaci pravděpodobně měly i mediální kauzy, jimž v posledních dnech čelil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

„Potřebuji nabrat síly, jsem na kapačce na klinice. Jsem strašně moc utahaný a unavený. Poslední dobou jsem přecházel totiž chřipky, neměl jsem čas se doléčit a teď to propuklo naplno,“ řekl Právu. Podle Dobeše mu lékaři řekli, že šlo o „hodně totální vyčerpání“ organismu.

Na dotaz, zda byl příčinou jeho hospitalizace i mediální tlak například kvůli fotografiím jeho rodiny za 70 tisíc korun z veřejných peněz, stotisícové odměně pro šéfku jeho kabinetu Janu Machálkovou či možném jmenování Ladislava Bátory náměstkem, odpověděl: „Když je vaše celkové nasazení 12 hodin a když k tomu připočtete i ty mediální věci, tak musíte na to reagovat. To znamená, že pracujete dlouho do noci.“

Objevily se také spekulace, zda Dobešovy potíže nejsou zveličeny a zda nejsou jen šikovným PR tahem, který má vzbudit lítost vůči médii „pronásledovanému“ ministrovi.

Dobeš se chce zpátky do práce vrátit už příští týden, do té doby ho bude zastupovat jeho náměstkyně Eva Bartoňová (ODS), kterou málem Bátora připravil o místo. „Musím brzy začít fungovat, státní maturity nepočkají,“ dodal  ministr, který se ještě včera dopoledne zúčastnil poslaneckého klubu VV.

Kauza kolem Bátory, který kandidoval za extremisty, zaměstnala i prezidenta Václava Klause. V Právu ji označil za „diktaturu politické korektnosti“. Někteří Bátorovi zastánci ji pojmenovali jako „mediální lynč“. [celá zpráva]

Podle informací Práva měl Bátoru Dobeš jmenovat na návrh Hradu, zdroj blízký vládě dokonce řekl, že to bylo přímo na Klausovu intervenci. Proti jmenování Bátory se postavil například premiér Petr Nečas (ODS).

Zaplatí fotky ze svého

Dobeš už minulý týden na poradě vedení ministerstva Bátoru ohlásil jako svého poradce s tím, že byl měl být náměstkem. V úterý véčkaři na poslaneckém klubu říkali, že Bátora bude na školství zaměstnán. Jeho přesná pozice zatím není potvrzena.

Dobeš v úterý podle serveru iDnes.cz oznámil, že se rozhodl zaplatit ze svého 56 tisíc korun (bez DPH) za propagační fotografie z úřadu i s rodinou, které vyšly resort školství i s DPH na 70 tisíc korun.

„Jakmile budu fit, peníze pošlu na účet ministerstva,“ řekl Dobeš Právu. Jak už Právo informovalo, minulý týden v klubu VV toto rodinné fotografování ostře kritizoval šéf Radek John. Fotek bylo celkem šest stovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám