Hlavní obsah

Odměny na vnitru prošetří policie, John má na krku trestní oznámení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Radek John (VV) čelí od pátku trestnímu oznámení kvůli mimořádným statisícovým odměnám, kterými na konci loňského roku obdaroval svých deset nejbližších podřízených. Celkem jim vyplatil přes 2,4 miliónu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Autorem podání je pražský podnikatel Tomáš Moláček, kterému se nelíbí, jak John minulý týden okomentoval v Právu důvody udělení vysokých odměn.

„Pan John se v tom článku vlastně přiznal, že než by odvedl zbylé peníze na konci roku do státního rozpočtu, tak předplatil odměny svým vedoucím pracovníkům, a proto jsem podal na pana Johna trestní oznámení,“ sdělil Právu Moláček, který oznámení poslal pražské policii.

Johna podezřívá z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Vadí mu, že v lednové korespondenci, kterou s vnitrem vedl, mu bylo sděleno, že důvodem udělení odměn čtyřem ministrovým náměstkům, šéfovi hasičů i policejní inspekce a dalším čtyřem ředitelům ministerských odborů bylo „úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu“.

Podle Moláčkova textu tak státu údajně způsobil škodu 2,4 miliónu korun.

„Při udělování každé takové odměny je v personálních spisech vždy podrobně uvedeno odůvodnění udělení této odměny, které bude moci být policii či soudu poskytnuto jako důkaz. Podle našeho mínění byla každá odměna řádně odůvodněna,“ reagoval v pondělí na oznámení mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám