Hlavní obsah

ČR i Rakousko prověřují podezřelé účty kolem firmy Promopro

Praha

Čeští i rakouští státní zástupci začali v minulých dnech prověřovat podezření z praní špinavých peněz při transakcích týkajících se sporné zakázky z doby českého předsednictví EU pro firmu Promopro spol. s r.o. Vrchní státní zastupitelství v Praze požádalo kvůli případu Rakousko o právní pomoc.

Článek

Rakouské státní zastupitelství se ale nezávisle na tom začalo stejným případem zabývat kvůli podnětu tamních úřadů. Novinářům to v pátek řekl vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula.

České ministerstvo financí (MF) ve čtvrtek uvedlo, že není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb firmě Promopro při českém předsednictví EU. Firma zajišťovala audiovizuální techniku a související služby na akcích předsednictví. Část peněz zhruba z půl miliardy korun údajně směřovala na podezřelé účty v Rakousku. Na kontech je kvůli tomu zablokováno téměř 135 miliónů korun, uvedlo MF.

Rampula v pátek řekl, že vrchní státní zastupitelství obdrželo 10. února doplnění informací z finančního analytického útvaru MF týkající se podezřelých finančních toků od firmy Promopro. Státní zastupitelství se proto obrátilo na rakouské úřady a vyšetřování kauzy rozšířilo o podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti. Protikorupční policie už předtím v souvislosti se spornou zakázkou začala prověřovat podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Rakouské státní zastupitelství podle Rampuly zároveň samo zahájilo trestní řízení kvůli podezření z praní špinavých peněz na základě informací od tamního finančního analytického útvaru ministerstva financí. Rampula také potvrdil, že rakouská strana kvůli vyšetřování zablokovala peníze na rakouských účtech.

V Rakousku mělo skončit 135 miliónů

Podle českého ministerstva financí je sporné plnění asi za 240 miliónů korun z celkových 525 miliónů korun, které dostalo Promopro od úřadu vlády za služby při předsednictví. Z toho asi 135 miliónů korun údajně skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze v Rakousku pak odcházely podle MF na další rakouské účty. Ke všem má dispoziční právo Libor Veverka, který je podle MF nepochybně propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Veselý tvrdí, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil. O transakcích svých subdodavatelů prý nic nevěděl a plně spolupracuje na vyšetření případu s policií.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který byl v době předsednictví vicepremiérem pro EU, uvedl, že je na policii, aby vše vyšetřila. "Možné převody peněz mezi dodavateli a subdodavateli nemohu posuzovat, neboť mi o nich není absolutně nic známo," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám