Hlavní obsah

Ministerstvo obrany se rozhlíží po nových stíhačkách

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České ministerstvo obrany začalo řešit otázku, v jakých stíhačkách budou vojenští piloti hlídat české nebe po roce 2015, kdy vyprší pronájem 14 gripenů za 20 miliard korun. Vedení ministerstva v prosinci minulého roku poslalo dopisy na ministerstva obrany Francie, USA a Švédska a rovněž představitelům konsorcia Eurofighter.

Článek

„Cílem písemné žádosti o informace je zjistit, zdali na straně oslovených existuje potenciál pro případnou nabídku nadzvukových letounů s definovanými schopnostmi a rámcovými parametry životního cyklu, a to včetně indikativní ceny pro případ, že se ČR rozhodne pokračovat ve schopnosti nadzvukového letectva,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Dodal, že ministerstvo nyní připravuje tzv. bílou knihu, v které by se měla rozhodnout otázka, zda vůbec po gripenech pořizovat nové stíhačky. O tom, zda by se mělo např. pokračovat v pronájmu gripenů, či na nové stroje vypsat výběrové řízení, nebo stíhací letectvo zrušit by měla letos rozhodnout vláda.

Politici vládní koalice většinově prosazují vypsat nové výběrové řízení, vedení armády by zase chtělo pokračovat v létání na gripenech, protože si na ně vojáci již zvykli a přechod na novou technologii si vyžádá řadu komplikací.

Francouzi vyrábí stíhačku Rafal, švédsko-britské konsorcium letoun JAS-39 Gripen. Američané by mohli dodat letouny F-16, F-15 či nejnovější F-35, konsorciu Eurofighter vyrábí stíhačku Typhoon.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský bojový letoun Dassault Rafale

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-15

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka F-16 izraelského letectva

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám