Hlavní obsah

Sobotka prosazuje radikalizaci ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Kandidát na šéfa ČSSD Bohuslav Sobotka prosazoval, aby jeho strana po březnovém sjezdu nasadila radikální kurz vůči vládě. Soc. dem. by podle něj měla také počítat s tím, že může dostat šanci převzít moc v zemi ještě dříve než v roce 2014, kdy se mají konat řádné sněmovní volby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka považuje březnový sjezd, kde se utká o nejvyšší post v ČSSD s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, za stejně zásadní, jako ten v roce 1993. Tehdy se stal šéfem strany Miloš Zeman, který nakonec dovedl soc. dem. do Strakovy akademie.

V písemné zprávě pro sobotní jednání stranického ústředního výkonného výboru Sobotka odmítal variantu zaujmout smířlivý postoj počítající se spoluprací s vládou a navrhuje, aby se ČSSD stala radikální opozicí jako v Zemanových dobách. „Myslím, že pro radikální kurz naší strany dnes existují ještě pádnější důvody než v roce 1993,“ uvedl.

Podle Sobotky tehdejší vláda Václava Klause navzdory „radikální neoliberální rétorice“ prakticky nevybočovala z představ standardního evropského sociálního modelu. Za premiéra Petra Nečase (ODS) jsme ale podle Sobotky svědky „zásadního neoliberálního útoku“ na tento model.

Vlády se můžeme ujmout dřív, tvrdil Sobotka

Kandidát na lídra soc. dem. ale zároveň upozornil, že jeho strana může vládnout už v tomto volebním období. „Každopádně je třeba počítat s tím, že ještě dříve než v roce 2014 můžeme dostat šanci převzít moc v zemi. Bude to pro nás velká zkouška. Přebírali bychom vládu v zemi, která bude ještě v mnohem horším stavu, než je nyní,“ napsal Sobotka.

„Krize vládnutí a zvyšování občanské nespokojenosti s vládou Petra Nečase činí politický vývoj v zemi málo předvídatelný,“ mínil Sobotka, který zároveň varoval před Věcmi veřejnými (VV). Za trik, kterým se ČSSD nesmí nechat zmást, označil pokračování poklesu loajality VV ke koaličním partnerům.

Zároveň varoval své spolustraníky před snahami přiblížit se VV. „V této souvislosti bych chtěl za sebe varovat, aby někteří mezi námi nepomáhali Věcem veřejným s těmito triky tím, že je jako „slabý článek“ současné vládní koalice automaticky pasují na budoucího koaličního spojence ČSSD,“ napsal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám