Hlavní obsah

Mezi epopej a stěhovací vozy v Moravském Krumlově se postavila policie

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov
Aktualizováno

Do Moravského Krumlova dorazili v úterý ráno stěhováci s jeřábem a úkolem převézt pět svinutých pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy do Prahy. Jenže i tentokrát se objevily nečekané komplikace. Tři nákladní vozy, které měly pět pláten do hlavního města dopravit, zastavila policie a bez povolení je nechtěla vpustit do centra města.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Smotaná plátna čekají v moravskokrumlovském zámku na odvoz do Prahy od října, tehdy stěhování zabránily politické šarvátky.

Článek

Stěhovací vozy zůstaly stát před dopravním značením, které z jedné příjezdové strany zakazuje vjezd automobilů nad 12 tun bez povolení. Z druhé strany je pak zákaz vjezdu úplný.

Po dohodě městské a státní policie byla auta vpuštěna do města, nicméně řidiči budou i tak zřejmě platit pokutu, protože spáchali ještě další dopravní přestupky. Kolem 9:00 už vykládali stěhováci na nádvoří zámku bedny, v nichž budou plátna transportovat.

Krumlov s odvozem nesouhlasí

Odpoledne měla být srolovaná plátna podle plánu složena v Praze, během několika dní pak měla být vystavena v Malé dvoraně Veletržního paláce v pražských Holešovicích. Ostatních 15 pláten napnutých v rámech zůstane v Rytířském sále moravskokrumlovského zámku do podzimu.

„Doufám, že na plátnech nebude žádné zásadní poškození, uvidíme příští týden,“ řekl k tomu ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.

Krumlovská rada města vyjádřila zásadní nesouhlas s tím, že převoz za daných podmínek není vhodný a odvolává se na dva nezávislé posudky, které podle starosty Tomáše Třetiny (TOP 09) jasně a zřetelně říkají, že plátna v prostorách zámku lze rozbalit.

Chci, aby plátna byla v Krumlově do doby, než Praha vystaví pavilón. Vymýšlet partizánštinu nelze, jako představitel města nemohu zákony ohýbat.

To ovšem jednoznačně odmítá Bufka s tím, že v prostorách zámku je nula stupňů, nevyhovující vlhkost a žádný z restaurátorů by nesouhlasil s rozbalením pláten v takových podmínkách.

Podle Třetiny se nejedná o souboj ani mezi ním a Prahou. „Chci, aby plátna byla v Krumlově do doby, než Praha vystaví pavilón. Nemáme jak bránit odvozu, vymýšlet partizánštinu nelze, jako představitel města nemohu zákony ohýbat, jak se mi zlíbí,“ uzavřel Třetina.

Bude epopej na sezónu kompletní?

Slovanská epopej se stala v průběhu minulého roku jablkem sváru mezi Moravským Krumlovem a Prahou. Moravané chtěli epopej uhájit pro sebe a Prahu osočovali z nenasytnosti, jelikož pro Moravský Krumlov je jedinou atrakcí, zatímco hlavní město má nepoměrně více kulturních lákadel. Magistrát na Mariánském náměstí zase uplatňoval nárok, který mu několikrát přiznaly soudy.

Že se epopej na jižní Moravu ještě letos vrátí, zatím podle Bufky nelze vyloučit. „Musí to být předmětem jednoznačného rozhodnutí politiků. Jasné to není, ale není to ani vyloučené,“ řekl Bufka v ČT.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovanská epopej již není za pečetí

Odpečetěním pláten Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku skončila půlroční právnická bitva mezi Prahou a Moravským Krumlovem. Ministr...

Výběr článků

Načítám