Hlavní obsah

Policie znovu obvinila Jančíka ze zneužití pravomoci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policii se po dvou týdnech marných snah podařilo v pondělí dostihnout a znovu oficiálně obvinit bývalého starostu radnice Prahy 5 a někdejšího místopředsedu pražské ODS Milana Jančíka (51).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme dnes znovu obvinili bývalého starostu jedné městské části. Tentokrát jde o trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele, a to podle starého trestního zákoníku. V případě odsouzení mu hrozí tři roky až deset let vězení,“ řekl v pondělí Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Doplnil, že nejprve byl někdejší starosta obviněn podle nového zákoníku z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, kde je nižší sazba trestu mírnější, jen dva roky až deset let vězení.

„Určuje se to podle výše škody, ale více k tomu nemohu sdělit,“ podotkl Skřepek.

Nechtěl ani blíže komentovat, kde a jak detektivové Jančíkovi nové usnesení o zahájení jeho trestního stíhání doručili či předali.

Podle žalobce Martina Černého se v případě Jančíka zvýšil možný nezákonný prospěch, který nyní přesahuje pět miliónů korun. Proto se změnila i kvalifikace.

Nové obvinění Jančíka v pondělí Právu potvrdil i jeho advokát Jiří Teryngel. „Stalo se tak dnes dopoledne v mé kanceláři, kde klient převzal osobně obvinění. Policisté ho naháněli, ale nemohli sehnat, proto mě požádali o zprostředkování, protože doktor Jančík byl mimo Prahu. Tak jsme se dohodli, že se sejdou tady u mě v kanceláři v jedenáct hodin a on si to převzal,“ upřesnil Právu Teryngel.

Doplnil, že v zákonné třídenní lhůtě „zcela jistě“ podá Jančík proti svému stíhání stížnost, což učinil i poprvé.

Žalobce žádal přísnější kvalifikaci

Policie Jančíka obvinila poprvé už na konci loňského roku, ale v polovině ledna jeho stíhání zrušil státní zástupce. Zároveň však vydal závazný pokyn, aby detektivové Jančíka znovu obvinili, ovšem v přísnější právní kvalifikaci. To se nyní stalo.

Stíhání se týká dřívějších Jančíkových aktivit ve funkci starosty smíchovské radnice. Jako šéf tamní městské části prý neoprávněně a úmyslně bez vědomí zastupitelstva uzavřel s firmou Agentura Praha 5 smlouvu o postoupení pohledávek na dlužném nájemném přesahujícím částku 63 miliónů.

Skutek se podle Skřepka týká období od ledna 2003 do prosince 2004, kdy měla Agentura Praha 5 vymáhat podle smlouvy s Jančíkem dlužné peníze od nájemníků. Společnost tím údajně získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 miliónu korun.

Jančík od samého počátku považuje obvinění za absurdní, on i ostatní zástupci města jednali prý v souladu se zákonem i platnými předpisy. Všechny kroky v této věci byly podle něj učiněny s vědomím zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám