Hlavní obsah

Bárta se Nečasovi veřejně omluvil za sledování politiků i za čestné slovo

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, fia, ada, nig

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) v úterý vyslyšel žádost premiéra Petra Nečase (ODS) a veřejně se omluvil za to, že mu předal mylné informace ohledně kauzy údajného sledování politiků ODS jeho někdejší bezpečnostní agenturou ABL. Nečasovi vadilo, že mu Bárta dal vloni čestné slovo že ABL politiky nesledovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

"Omlouvám se za to, že jsem během našeho rozhovoru mezi čtyřma očima na přelomu září a října loňského roku neuvedl celý kontext tehdejších aktivit mé bývalé společnosti ABL. Je pravdou, že objektivní pohled na celou událost si lze vytvořit až při rekonstrukci celé kauzy, a tak jsem neúmyslně uvedl informace, které se ukázaly jako mylné," stojí v Bártově úterním prohlášení.

"Relevanci celé kauzy jsem podcenil a neprobral jsem s Vámi kontext antikorupčního programu, který má bývalá společnost v roce 2007 na Praze 11 prováděla a se kterým mohly být spojeny prověřovací aktivity ve vztahu k aktuálním korupčním podnětům a kauzám," napsal Bárta s tím, že zásah do soukromí sledovaných osob, včetně tehdejší starostky Prahy 11 Marty Šorfové (ODS), považuje za nevhodný.

V aktivitách ABL a jejích externistů není rozdíl, řekl Nečas

Nečas v úterý vyzval Bártu k veřejné omluvě za to, že se jeho někdejší bezpečnostní agentura ABL údajně podílela na sledování politiků ODS. Bárta dal Nečasovi vloni své slovo, že to není pravda. Podle premiéra však důkazní materiály i Bártovo vyjádření nasvědčují tomu, že ABL na tom měla alespoň podíl.

„Ukazuje, že se na sledování politiků Prahy 11 podíleli přinejmenším subdodavatelé ABL, což přiznal i samotný ministr. Nemohu přistoupit na vysvětlení, že něco jiného jsou aktivity ABL a něco jiného aktivity jejích subdodavatelů. Nevidím v tom žádný rozdíl,“ řekl šéf vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Ministr dopravy na sobotní tiskové konferenci vyzval Mladou frontu Dnes, aby zveřejnila veškeré své důkazy, které má k dispozici, o údajném sledování politiků ODS na Praze 11, poté prý se poradí s právníky a bude moci celou záležitost vysvětlit. Kromě toho poprvé připustil, že detektiva Pavla Pertlíčka si ABL platila externě. Právě ten měl politiky sledovat.

„Dodržení slova považuji za elementární předpoklad vzájemné důvěry. Ministr dopravy Vít Bárta se svým slovem zaručil za něco, co se nyní ukázalo jako nepravdivé. Proto od něj očekávám veřejnou omluvu,“ zdůraznil Nečas s tím, že leda tak je možné obnovit důvěru mezi vládními partnery.

Bárta čelil obviněním již krátce před volbami, ale tehdy pravost dokumentů vyvracel s tím, že se jedná o falzum. Podle jeho slov to uznal i deník, který s materiály přišel. Nečas odmítl hodnotit relevanci naposledy zveřejněných dokumentů, znepokojuje jej však již jen podezření, že v rámci sledování mohly být zneužity i tajné policejní databáze. Celá věc by se podle Nečase měla rychle vyšetřit a únikům informací by se mělo do budoucna zabránit.

Bárta špehování odmítl

Bárta novinářům vysvětloval, že Pertlíček nebyl zaměstnancem ABL, ale mohl používat firemní e-mailovou poštu. Zdůraznil přitom, že ABL opakovaně prochází kontrolou Úřadu pro ochranu osobních údajů a má ISO certifikaci.

"MfD opakovaně upozorňovala, že ABL měla přijímat politické objednávky a diskreditovat politiky. Obojí odmítám," prohlásil Bárta s tím, že k případu mělo dojít v roce 2006, dokument měl vzniknout v roce 2007, ale byl pořízen na hlavičkovém papíře, který prý firma začala používat později. Elektronické dokumenty jsou podle něj zmanipulované.

Podle MfD Bártova ABL špehovala starostku Prahy 11 Martu Šorfovou a další politiky ODS. Detektiv údajně i podplácel policisty, kteří mu měli dodávat informace ze svých databází.

ABL se nyní s vydavatelstvím listu MfD Mafra soudí o 35 miliónů korun.

Věci veřejné si pak pokládají otázku, proč se čtyři roky starý případ objevil až v době, kdy se z VV stal významný hráč na politickém kolbišti. Bárta tvrdí, že tzv. kmotři vypsali odměnu 50 miliónů za diskreditaci jeho osoby.

Úniky z databází už řeší inspekce, ujistil John

Předseda VV a ministr vnitra Radek John k tomu Právu řekl: „Zadal jsem již policejní inspekci, aby důsledně vyšetřila úniky z policejních databází, tedy jakékoli úniky jakékoli bezpečnostní agentuře. Takže to, co znepokojuje pana premiéra, již přes týden řeší inspekce.“

Dodal, že problém tkví v tom, že do databází, například když jde o ověření registračních značek vozidel, má přístup mnoho lidí. „Ta oprávnění má mnoho policistů, a proto bude třeba prověřit velké množství dat. Je nutné odhalit, jestli tam byl neoprávněný vstup. Takže rozhodně to šetření neskončí ze dne na den,“ uvedl John.

Úplný text omluvy ministra dopravy Víta Bárty předsedovi vlády

Vážený pane předsedo,

omlouvám se za to, že jsem během našeho rozhovoru mezi čtyřma očima na přelomu září a října loňského roku neuvedl celý kontext tehdejších aktivit mé bývalé společnosti ABL. Je pravdou, že objektivní pohled na celou událost si lze vytvořit až při rekonstrukci celé kauzy, a tak jsem neúmyslně uvedl informace, které se ukázaly jako mylné.

V žádném případě jsem neměl úmysl Vám sdělit nepravdivé informace. V době našeho rozhovoru jsem byl konfrontován s dokumentem, který je prokazatelným falzem (byla zde zároveň spojitost s rokem 2006), a navíc byl zveřejněn v citlivé předvolební době krátce po sestavení vlády. Relevanci celé kauzy jsem podcenil a neprobral jsem s Vámi kontext antikorupčního programu, který má bývalá společnost v roce 2007 na Praze 11 prováděla a se kterým mohly být spojeny prověřovací aktivity ve vztahu k aktuálním korupčním podnětům a kauzám.

Svůj nesouhlas jsem vyjádřil již v sobotu na tiskové konferenci, stejně tak jako zásadní distanc k řadě konsekvencí zveřejněných Mladou frontou Dnes. Věřte, že zásah do soukromí řady osob, včetně paní Marty Šorfové, považuji za nevhodný. Osobně je mi líto dopadů do soukromí všech zúčastněných.

„Věřím, že Vít Bárta se k celé situaci vyjádří, protože vztahy v koalici se musí vyčistit a nikoli zašpuntovávat nebo komplikovat,“ dodal John s tím, že ve středu při plánované schůzce K9 připomene premiérovi jejich pondělní dohodu o tom, že už si nebudou vyměňovat vzkazy přes média.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám