Hlavní obsah

Bárta trvá na tom, že dokumenty o sledování politiků firmou ABL jsou falešné

– Praha • Aktualizováno
Právo, dan, vor

Ministr dopravy a šedá eminence Věcí veřejných Vít Bárta v sobotu dopoledne na tiskové konferenci odmítl, že by jeho bývalá bezpečnostní agentura ABL sledovala komunální politiky ODS s cílem je diskreditovat. Trvá na tom, že dokumenty, které mají špehování dokazovat, jsou falešné. Veřejné vysvětlení žádal premiér a předseda ODS Petr Nečas, který už v říjnu vyjádřil z případu „šok a zděšení“.

Článek

Bárta reagoval na informace deníku MF Dnes, podle kterého měla agentura ABL špehovat bývalou starostku Prahy 11 Martu Šorfovou a další politiky z ODS.

"MfD opakovaně upozorňovala, že ABL měla přijímat politické objednávky a diskreditovat politiky. Obojí odmítám," prohlásil Bárta s tím, že k případu mělo dojít v roce 2006, dokument měl vzniknout v roce 2007, ale byl pořízen na hlavičkovém papíře, který prý firma začala používat později. Elektronické dokumenty jsou podle něj zmanipulované.

Detektiv Pavel Pertlíček, který měl sledování provádět, podle Bárty nebyl zaměstnancem, nýbrž externím dodavatelem agentury. Přesto však mohl používat firemní e-mailovou schránku. ABL podle něj opakovaně prochází kontrolou Úřadu pro ochranu osobních údajů a má ISO certifikaci. Agenturu nyní vlastní ministrův bratr Matěj Bárta.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta

Bárta uvedl, že agentura dlouho zvažovala, zda se má jejím zákazníkem stát Praha 11 vzhledem k její pošramocené pověsti. Připomněl i kauzu podezřelého prodeje pozemků, na kterou upozornil šéf VV Radek John ještě coby novinář.

Už v říjnu, kdy se kauza v MFD objevila, Bárta na dotaz, zda ABL špehovala politiky ODS, uvedl: „Říkám, že ten dokument je falzum, a cokoli dalšího, co k tomu řeknu, řeknu pouze v soudní síni.“

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta

Bárta připomněl, že ABL se s vydavatelstvím Mafra soudí o 35 miliónů korun. Dokumenty, které MfD předložila, jsou podle něj falza a v ABL je nelze dohledat.

Bárta slíbil vyjádření ke kauze už v pátek, avšak nedošlo na něj. Bártovo mlčení zlobilo i politiky. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky pokud se prokáže, že Bárta lhal, měl by rezignovat. „My jsme jako soc. dem. jednoznačně přesvědčeni, že lhář by neměl ve vládě zůstat,“ prohlásil lídr ČSSD. Místopředseda ODS, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že by měl Bárta pochybnosti vyvrátit bezprostředně a nedělat „mrtvého brouka“.

Nečasovi se omluvil. Slíbil krotit své ego

Bárta se v pátek také otevřeným dopisem znovu omluvil premiéru Nečasovi za výroky, které se objevily ve středu na jeho facebookovém profilu: „Pan premiér se už opravdu začíná chovat jak malé děcko a mně s ním začíná docházet trpělivost.“ Bárta uvedl, že to napsala jeho podřízená. [celá zpráva]

„Omlouvám se Vám za pochybení mé podřízené z PR oddělení. Na mém profilu na sociální síti Facebook uveřejnila politicky nevhodný výrok. Přijměte prosím moji omluvu,“ napsal Bárta Nečasovi v otevřeném dopise. Dodal, že na svůj internetový profil přispívá v drtivé většině případů sám. „Tentokrát však došlo k nedorozumění. Členka PR týmu již byla za své pochybení pokárána,“ dodal Bárta.

Dodal, že již nechce komplikovat dost vyostřenou situaci a že stojí o korektní vztahy v koalici. „Stojím o faktickou debatu, nemíním již nikdy více kvůli svému egu komplikovat politické debaty mezi námi,“ podotkl.

Nečas ale už delší dobu podezřívá ABL a Bártu z ovlivňování ministerstva vnitra.

Klasnová za manželem stojí

Bártova manželka, místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová za svým mužem stojí. „Považuji to za pseudokauzu a nemyslím, že to je důvod k rezignaci. Nevím, co má společného čtyři roky starý případ tohoto charakteru s dnešní pozicí Víta Bárty coby ministra dopravy,“ řekla Právu.

Nevím, co má společného čtyři roky starý případ tohoto charakteru s dnešní pozicí Víta Bárty coby ministra dopravy
Kateřina Klasnová, místopředsedkyně Sněmovny

Podle ní jde o spiknutí proti jejímu manželovi. „Moje spekulace může vycházet z toho, že pan ministr se svou pracovitostí může pro některé osoby stát nepohodlným, přiškrtil penězovody různým stavebním firmám, stavebním lobby,“ dodala Klasnová.

ABL je největší ryze českou bezpečnostní agenturou

Historie: ABL založil v roce 1992 tehdejší student medicíny Vít Bárta jako firmu zajišťující pořadatelské služby s názvem Agentura Bílého Lva (ABL). Prvním klientem byla Státní opera Praha. Firma se výrazně rozrostla poté, co uspěla ve výběrových řízeních několika vznikajících velkých nákupních center. Později se začala angažovat také v zahraničí, působí či působila na Slovensku, v Maďarsku, Velké Británii, Rusku či Afghánistánu. Akciová společnost ABL byla do obchodního rejstříku zapsána v prosinci 1998. V roce 2009 byla dokončena přeměna společnosti na holdingové uspořádání.

Hlavní předměty činnosti: Ostraha osob a majetku, činnost informačních a zpravodajských kanceláří, správa nemovitostí, služby soukromých detektivů, ubytovací a úklidové služby.

Akcionáři: Stoprocentní podíl má firma ABL Investment SE, kterou vlastní Matěj Bárta (bratr Víta Bárty) a jeho manželka Stanislava Bártová. Vít Bárta prodal svůj padesátiprocentní podíl svému bratrovi loni po sněmovních volbách. Matěj Bárta je i generálním ředitelem firmy.

Postavení na trhu: ABL patří mezi největší bezpečnostní služby - v roce 2009 se stala největší ryze českou bezpečnostní agenturou a třetí největší bezpečnostní službou působící na území ČR. Mezi její hlavní zákazníky se řadí průmyslové objekty firem Foxconn nebo TPCA, obchodní řetězce Tesco, Kika či Baumax a několik tuzemských obchodních a administrativních center. V roce 2009 získala zakázku na správu několika pražských památek.

Hospodářské výsledky: V roce 2009 měl celý holding ABL celkový obrat 736,4 milionu korun. Mateřské akciové společnosti ABL klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně o 48 milionů korun na 684 milionů korun. Čistý zisk klesl o devět milionů korun na 2,1 milionu korun.

Počet zaměstnanců: Přibližně 1000 (zdroj Čekia).

Svému manželovi věří, že nedělal nic nelegálního, ale zároveň připustila: „Pro mě by nebylo ani nijak šokující, kdyby se zjistilo, že detektivní agentura v nějaké oblasti dělala svou práci detektivní agentury.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám