Hlavní obsah

Heger chce skoncovat s cestami lékařů za peníze farmaceutických firem

Právo, Václav Pergl
Praha

Kongresové turistice lékařů za peníze farmaceutických firem zvoní hrana. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ji chce rázně useknout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Jde o firemní sponzoring. Mám tím na mysli zahraniční cesty lékařů, takzvané vzdělávací akce bůhví kde za peníze firem,“ řekl Právu Heger. „Už nabyly takového rozsahu, že možná to je dost velká příčina, proč se ve zdravotnictví nakupují některé věci třeba o 20 procent dráž. Řetězec vztahů lékařů a firem je třeba radikálně přerušit.“

Legislativní náměstek ministra Hegera Martin Plíšek Právu v úterý řekl, že je připravena novela zákona o regulaci reklamy, která přesně vymezí, kdy může lékař za peníze firmy cestovat a kdy ne.

„Například budeme chtít, pokud lékař cestuje na zahraniční kongres za peníze farmaceutické firmy, aby jasně doložil, že se kongresu zúčastnil a že tam skutečně aktivně vystoupil, to znamená, přednesl příspěvek,“ sdělil Plíšek.

Až dosud většina lékařů byla zvána na tyto kongresy s tím, že nemusela vůbec na něm vystoupit a jen poslouchala. Tak se odborný kongres pro mnohé stal vlastně rekreací. Lékaři se tak firmám zavazovali a upřednostňovali jejich léky, přístroje a léčebné postupy. „Tato kongresová turistika, nebo chcete-li zájezdová turistika, k moři za peníze firem musí skončit,“ uvedl Plíšek.

Pokuty desetkrát vyšší

Ministerstvo připravilo i podstatně větší sankce pro farmaceutické firmy a lékaře za to, jestliže dealer firmy přesvědčí lékaře a ten bude předepisovat pouze jejich vybrané léky. Až dosud byla sankce pro firmu v řádu statisíců, maximálně tři milióny. Nově se navrhuje sankce až 10 miliónů korun, pokud by k takovému prohřešku došlo opakovaně.

Lékař nebo lékárník, který by byl firmou přesvědčen, aby prodával jen její léky nebo výrobky, by pak rovněž byl postižen finančně a nevyhnul by se trestu ani od příslušné profesní komory.

„Chceme, aby menší vzdělávací akce, na které firmy lékaře zvou, se konaly výhradně v České republice,“ řekl Plíšek.

Korupce 27 miliard

„Neprůhlednost a korupce ve zdravotnictví nás ročně stojí přes 27 miliard korun a odpovědnost všech aktérů je zřejmá,“ sdělil Právu již dříve David Ondráčka, ředitel Transparency International. Podle něho lidem korupce ve zdravotnictví vadí a chtějí změnu.

„Zprůhlednění systému zdravotnictví musí být součástí jakékoliv reformy zdravotnictví,“ uvedl Ondráčka.

Ministr Heger ve své reformě zdravotnictví opatření proti korupci také navrhuje. Chce ho zveřejnit tento čtvrtek.

Například vysoké ceny při nákupech přístrojů by měly být kontrolovány ostřejším dohledem nad výběrovým řízením, zveřejňováním cen. Nemocnice budou muset vyvěšovat na internetu všechny zakázky, ukazovat, kolik za co zaplatí. „Některým obchodníkům se to líbit nebude,“ řekl Právu Heger s tím, že se budou odmítat nákupy, kde je jediný dodavatel, preferovat elektronické aukce. Novela zákona o reklamě by měla platit, pokud ji parlament a Senát schválí a podepíše prezident republiky zřejmě od podzimu letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám