Hlavní obsah

Geologové shazují skály ohrožující silnici u Zbraslavi

Novinky, ČTK, Alena Kovářová
Zbraslav

Na silnici mezi Měchenicemi u Prahy a Zbraslaví v úterý odpoledne geologové preventivně shodili 50tunový kus skály. Zásah provedli ručně za použití pneumatických podložek. Tamní komunikaci již několik dnů ohrožuje padající kamení.

Článek

Silnici zavalily v pondělí asi čtyři tuny kamene. Nikdo nebyl zraněn, silnice byla uzavřena. Délka uzavírky byla podle něj předběžně stanovena na jeden týden.

Před preventivním shozem museli dělníci udělat plotovou bariéru okolo svodidel, aby případný padající kámen neponičil vodní elektrárnu, která je těsně pod úsekem. Než kámen shodili, vypočítali pomocí simulace trajektorii pádu.

Kameny budou shazovat celý zbytek týdne - na tomto místě zbývá ještě shodit 500 tun horninových bloků. Pokud všechno půjde dobře, příští týden by mohl být tento úsek silnice průjezdný.

Podle policejního mluvčího Zdeňka Chalupy geologové zjistili, že masiv je zvětralý a nevyloučili, že se sesuv bude opakovat. "Ta možnost tady je," dodal Chalupa v pondělí.

Kvůli uvolněné skále je silnice II/102 již od minulého týdne uzavřena také mezi Davlí a Štěchovicemi. Podle Filipa Drápala z organizace Ropid autobusy nyní musejí jezdit po objízdných trasách, a není tudíž možné garantovat dodržování jízdního řádu. Ropid podle něj očekává na postižených linkách značná zpoždění a lidem doporučuje cestovat s větším časovým předstihem. Obyvatelé obcí Davle, Měchenice, Pikovice či Hradištko by podle něj měli do Prahy raději cestovat vlakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám