Hlavní obsah

Bárta slíbil, že do tří dnů vysvětlí údajné sledování politiků agenturou ABL

Aktualizováno

Ministr dopravy a bývalý šéf ABL Vít Bárta (VV) slíbil, že do tří dnů vysvětlí, jak to bylo s údajným sledováním politiků v Praze 11, na které upozornil deník Mf Dnes. Radnice Prahy 11 jakoukoliv roli v kauze sledování odmítla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

„Jsem připraven učinit nezbytné kroky, včetně oslovení klientů a partnerů za účelem dohody na tom, které informace je a není možné publikovat. Již v tuto chvíli pracuje tým blízkých spolupracovníků na tom, aby se pokusil interpretovat doposavad zveřejněné dokumenty,“ stojí v Bártově prohlášení, které rozeslal do redakcí.

Dodal, že se ke kauze vyjádří i přesto, že to ovlivní soud, v kterém se proti nařčení listu ze sledování politiků brání.

Podle Bárty deník  „uveřejnil sérii dokumentů ze zdrojů různé důvěryhodnosti“.  „Z nich opět vyvozuje nepravdivé a silně poškozující závěry, ačkoliv nezná pravou historii těchto dokumentů, jejich možnou manipulaci, pozici externích dodavatelů a jejich jiné projekty pro jiné dodavatele atd.,“ stojí v prohlášení.

Podle Bárty je těžké se nařčení ze sledování politiků  bránit: „Protože vzhledem ke stáří tohoto ‚případu‘ i k jasným pravidlům pro uchovávání a archivaci citlivých dokumentů, není možné dnes řadu věcí verifikovat.“

Podle dokumentů, které deník zveřejnil, detektivní agentura ABL v roce 2007 sledovala bývalou starostku Prahy 11 Martu Šorfovou z ODS a další občanské demokraty. Bárta se původně ke kauze nechtěl vyjadřovat a své vysvětlení si nechával pro soud. Pod tlakem ODS, která po vysvětlení volá, ale přislíbil, že se k případu vyjádří.

Nemáme s tím nic společného, tvrdí Praha 11

Radnice v úterý v tiskovém prohlášení odmítla, že by jakkoliv v kauze figurovala. "Městská část Praha 11 nikdy u žádné detektivní kanceláře neobjednávala a nezadávala sledování lidí, vedení dokumentace, fotografování či natáčení. Městská část Praha 11 nikdy podobné praktiky neiniciovala, ani se na nich žádným způsobem nepodílela," konstatovala tisková mluvčí Andrea Wolfová.

Reklama

Výběr článků

Načítám