Hlavní obsah

Hulinský obhájil post šéfa pražské ČSSD, lídrem strany má být Hašek

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Petr Janiš
Praha
Aktualizováno

Předsedou vlivné pražské organizace ČSSD zůstane Petr Hulinský. V sobotu pro něj hlasovalo 104 ze 160 delegátů. Protikandidátem mu byl odpůrce velké koalice s ODS v Praze Jiří Dienstbier mladší, ten získal 48 hlasů. Náměstek pražského primátora Karel Březina ohlášenou kandidaturu stáhl. Sobotní jednání rozhodlo i o nominaci na post předsedy ČSSD, kterou získal Michal Hašek.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský na konferenci pražské sociální demokracie

Článek

Podle informací Práva na krajské konferenci pražské ČSSD získal nominaci na post předsedy strany šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek. Obdržel 97 hlasů, zatímco jeho protikandidát lídr Bohuslav Sobotka 50. Zbylých 13 hlasů získal třetí kandidát, exministr vnitra Martin Pecina.

Hašek deklaroval, že chce jednotnou a posílenou ČSSD. Zopakoval, že pokud bude na březnovém sjezdu zvolen šéfem strany, nabídne rivalovi Sobotkovi místo ve vedení sociální demokracie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek před jednáním s TOP 09

Pražští sociální demokraté jednali v Kulturním domě Barikádníků ve Strašnicích. Pokud jde o novináře, ti byli ráno nezvykle vykázáni z celé budovy na ulici, a to údajně na pokyn lídra pražské ČSSD Hulinského.

Po volbě předsedy pražské organizace Hulinský označil vykázání novinářů za nedorozumění. Žádný pokyn prý v tomto směru nevydal, ačkoliv to opakovaně tvrdili pracovníci stranického aparátu. Žurnalistům pak byl umožněn přístup do prostor kolem jednacího sálu.

Hulinský ve zprávě předsedy pro krajskou konferenci, kterou má Právo k dispozici, brání koalici s ODS v Praze. "Za další - zcela zásadní úspěch - považuji výsledek vyjednávání našeho týmu o pražské koalici s ODS," míní Hulinský.

"I když i tento výsledek je někdy v našich řadách zpochybňován, považuji jej za historický průlom v prosazování politiky ČSSD ve vedení hlavního města. Nikdy předtím - i když jsme již byli v koalicích - jsme nedokázali tak zásadním způsobem prosadit svůj volební program. Nikdy předtím jsme také neměli rozhodující vliv na vedení města, nikdy předtím jsme neměli v radě takové zastoupení, jaké máme v současné koalici," uvádí Hulinský ve své zprávě.

Odpor proti koalici s ODS podle něj přicházel od voličů TOP 09. Hulinský se navíc domnívá, že protesty proti koalici byly "vyprovokovány tou částí médií, která skrytě či otevřeně podporuje TOP 09".

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Pražský zastupitel Jiří Dienstbier ml. se účastní konference pražské sociální demokracie.

Exministryně školství Petra Buzková byla na jednání pražské ČSSD zvolena za delegátku. Podle informací Práva ale prošla až ve třetím kole, kdy získala 76 hlasů ze 151. Buzková je poradkyní Haška.

Reklama

Výběr článků

Načítám