Hlavní obsah

Epopej zůstane ještě rok v Krumlově, dohodl se Svoboda s Haškem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Slovanská epopej zůstane letos ještě v Moravském Krumlově. Domluvili se na tom primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Informovala o tom ČT.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Epopej zatím zůstává v Moravském Krumlově.

Článek

Podle dohody zůstane epopej v Moravském Krumlově alespoň do konce roku, do té doby si má Praha najít důstojný prostor pro její umístění. To by mohlo uspokojit potomky autora díla Alfonse Muchy, který ve své závěti epopej Praze sice daroval, ale pod podmínkou, že pro ni vystaví pavilón.

Muchovi potomci se kvůli stěhování epopeje do Prahy obrátili i na soud a argumentovali právě tím, že Praha nesplnila zadání. U soudů však nepochodili.

Obyvatele Moravského Krumlova, kde epopej sídlí po 50 let, ale téměř jistě čeká za rok zklamání, jelikož za zachování epopeje na moravskokrumlovském zámku bojovali. Argumentovali například tím, že Praha má spoustu památek a uměleckých děl, ale Moravský Krumlov jediné. Podobně se vyjádřil i prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

O epopej se Moravský Krumlov s Prahou přetahoval od léta do podzimu minulého roku. Pět z 20 pláten již bylo sbalených a čekalo na odvoz, ale kvůli značnému odporu a nadcházejícím volbám Praha stěhování odložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám