Hlavní obsah

Kauza Drobil pomohla VV zastavit propad preferencí, uvádí průzkum

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza bývalého ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila podle společnosti SANEP občanské demokraty v lednovém internetovém průzkumu poškodila. Naopak zastavila propad VV. Ztratila ovšem i TOP 09. Nejoblíbenější stranou jsou nadále sociální demokraté, kteří by ve spolupráci s komunisty mohli mít ve Sněmovně většinu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Z výsledků průzkumu vyplývá, že kauza Pavla Drobila poškodila ODS, která oproti prosinci minulého roku zaznamenala pokles voličského zájmu, a naopak napomohla Věcem veřejným, které poprvé po strmém propadu voličského zájmu zaznamenaly mírný vzestup volebních preferencí,“ uvedli autoři průzkumu.

ODS získala podle průzkumu 16,8 procenta volebních preferencí, čímž si oproti minulému průzkumu pohoršila o tři desetiny procenta. Se ziskem 19,1 procenta si pohoršila také TOP 09, která za měsíc ztratila procentní bod. Sociologové to připisují především na vrub plánovaným reformám.

Po dlouhé době si však pozitivní body připsaly VV, které se v kauze Drobil postavily na stranu oznamovatele Libora Michálka, jehož začala zpočátku ODS napadat. VV obdržely podporu od 7,9 procenta potenciálních voličů, polepšily si tak o osm desetin procentního bodu.

Vývoj volebních preferencí (v procentech)
StranaProsinec 2010Leden 2011
ČSSD32,933,3
TOP 0920,219,1
ODS17,116,8
KSČM1212,5
VV7,17,9
Zdroj: Sanep

Nadále posiluje ČSSD, na přelomu roku získala podporu 33,3 procenta. Lépe jsou na tom také komunisté se ziskem 12,5 procenta. Podle hypotetického přepočtu na mandáty by měly levicové subjekty ve Sněmovně většinu o 102 hlasech, přičemž soc. dem. by měla 74 a komunisté 28 poslanců.

Nejvíce hlasů z pravicových klubů by měla TOP 09 se 43 poslanci, což je o dva více, než strana získala při jarních volbách. ODS by disponovala 37 poslanci a VV by obdržely 18 mandátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám