Hlavní obsah

Policie uvidí do daní, Johnova protikorupční strategie ve vládě prošla

Právo, Novinky, dan, luk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu předběžně schválila protikorupční strategii, jak ji předložilo ministerstvo vnitra v čele s Radkem Johnem (VV). Pět bodů strategie bude ještě rozpracováno, na vládě budou znovu projednány za 14 dnů. Premiér Petr Nečas (ODS) na následné tiskové konferenci ocenil věcný průběh jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Článek

V rámci protikorupční strategie bylo například schváleno, že materiál ke vzniku generální inspekce bude předložen dle hradní dohody do půl roku. Dále odposlechy na protikorupční činy se povolují s tím, že všechny trestné činy se sazbou od osmi let budou umožňovat odposlech.

Policie bude moci nahlížet do daňových přiznání. Podle premiéra půjde však pouze o jeden specializovaný útvar při policejním prezidiu. Rychleji bude připravena i novela zákona o veřejných zakázkách.

K pěti bodům, které mají být ještě rozpracovány, je zřízena redakční skupina ve složení Radek John, Miroslav Kalousek (TOP 09) a Jiří Pospíšil (ODS). Rozpracování se týká například přístupu opozice k radničním médiím, kde ODS uplatňovala své nesouhlasné připomínky.

Formulace bude rozpracována v tom smyslu, komu bude v jakém rozsahu umožněn přístup do obecních periodik.

Nečas dále oznámil, že musí být upřesněna i pozice takzvaného spolupracujícího obviněného. Upřesňovat se bude i případný vznik centrálního registru bankovních účtů.

Vláda hlasovala jednomyslně

Nečas zároveň oznámil, že protikorupční strategie byla v nynější podobě přijata jednomyslně. Ocenil také věcnost, s níž jednání kabinetu probíhalo. Stejně se vyslovil i John.

John konstatoval, že všechny body protikorupčního programu by měly být splněny do konce roku 2012.

ODS chtěla odklad jednání

Jak Právu sdělil zdroj blízký vládě, ODS chtěla projednání odložit, ale narazila na odpor véčkařů.

"ODS chtěla strategii přerušit a diskutovat, VV trvají na projednání dnes (ve středu, pozn. red.),“ uvedl zdroj s tím, že diskuse kabinetu se zřejmě protáhne.

Přestřelka mezi ODS a VV vyvrcholila v úterý tím, že premiér a předseda ODS Petr Nečas označil protikorupční strategii za nedopracovanou. [celá zpráva]

John: Langer ovlivňuje policii

Ministr vnitra Radek John (VV) ve středu ve vysílání ČT uvedl, že výtky ODS jsou dány obavami o ztrátu vlivu na resort vnitra. Exministra Ivana Langera označil za osobu, která ovlivňuje a řídí policii. [celá zpráva]

Langer to označil za nesmysl a uvedl: „To jsou slova buď duševně narušeného člověka anebo cynického lháře. V prvním případě si zaslouží soucit a léčení. V druhém případě pár facek a vězení.“

John byl zároveň optimistou a tvrdil, že připomínky, které Nečas v úterý prezentoval, jsou pro něj akceptovatelné.

Reklama

Související témata:

Související články

John: Langer ovlivňuje a řídí policii

Ministr vnitra Radek John (VV) vidí za námitkami ODS vůči protikorupční strategii snahu udržet si vliv v resortu vnitra. John ve středu ráno v České televizi...

Výběr článků

Načítám