Hlavní obsah

Ranní pozorování zatmění Slunce mohou v Česku zkomplikovat mlhy

Novinky, coe

V úterý dopoledne dojde k 80procentímu zatmění slunečního kotouče, které bude pozorovatelné i v Česku. Meteorologové však dodávají, že vidět půjde jen za hezkého počasí, kterého v zimním období bývá pomálu. Upozornil na to mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatmění bude trvat od východu Slunce zhruba do 10:50. Jde o největší zatmění Slunce za posledních osm let. Nejvíce bude sluneční kotouč zakrytý v půl desáté.

V zimě se vyskytuje vyšší oblačnost a počasí je celkově nejisté, přesto podle Dvořáka pravděpodobnost pozorování zatmění Slunce existuje, a to zejména na jižní Moravě, kde by mohlo být v úterý dopoledne i skoro jasno. Ráno se však mohou vyskytnout i mlhy, které by viditelnost zatmění zkomplikovaly.

Na západě a severozápadě území by mělo být místy zataženo nízkou oblačností, mohly by se vyskytnout mrznoucí mlhy. V noci bude -4 až -8 stupňů Celsia, při nižší oblačnosti až -12, přes den -6 až -2 stupně Celsia.

Pokud se v místě pozorování zatmění mlhy vyskytnou, Dvořák doporučuje vyjet na vyvýšené místo. Dobré pozorovací podmínky by podle něj mohly být i na Vysočině nebo na Šumavě.

Mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan pro pozorování doporučil při dobré viditelnosti použít ochranu zraku v podobě pokovené fólie určené speciálně k tomuto účelu, vyvolaného kinofilmu nebo svářečského skla.

Pokud bude člověk pozorovat zatmění Slunce v mlze, při krátkodobém sledování není podle Suchana nutné oči chránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám