Hlavní obsah

Nečas ocenil Klausovu podporu vládě

Praha
Aktualizováno

Vládní strany VV, TOP 09 a ODS jsou s novoročním vystoupením prezidenta Václava Klause spokojeny. Premiér Petr Nečas (ODS) ocenil, že se Klaus zastal reformních snah jeho vlády, ministr financí Miroslav Kalousek by prezidentovi dokonce vstoje zatleskal. Méně nadšený byl z projevu šéf opoziční soc. dem. Bohuslav Sobotka, podle nějž Klaus potvrdil svůj nekritický vztah k reformám. Lékařským odborům se zase nelíbila prezidentova slova o „nepřijatelném vydírání“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas označil novoroční Klausův projev za „vyvážené státnické vystoupení“. "Velmi si vážím jeho podpory reformního úsilí vlády, zdůraznění nutnosti prosazení reforem a toho, že tyto nepopulární kroky by musela udělat každá vláda," oznámil v tiskovém prohlášení Nečas.

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Kalouska se jednalo o projev "hodný potlesku vstoje". Ministr financí zejména ocenil, že Klausova slova byla povzbuzující, jimiž se snažil „společnost mimořádně stmelit“.

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John se na webu VV vyjádřil ve shodě s koaličními partnery. Projev považuje za státnický, věcný i optimistický. Podle něj prezidentova podpora reformám i vládě znamená velkou zodpovědnost strany vůči veřejnosti.

Sobotka: prezident není nadstranický

Úřadující místopředseda ČSSD Sobotka byl ale z vystoupení zklamán. "Projev prezidenta republiky Václava Klause bohužel potvrdil jeho nekritický vztah k vládním reformám,“ uvedl v tiskovém prohlášení s tím, že prezident přestává být nadstranickým.

Podle Sobotky totiž nejsou škrty pouze nepříjemné, ale především sociálně bezohledné a hospodářsky škodlivé. Ocenil však prezidentovu výzvu k lepší komunikaci mezi vládou a opozicí.

Předseda KSČM Vojtěch Filip je ale opačného názoru než jeho opoziční kolega. Filipovi v projevu výzva adresovaná vládě ke vstřícnému jednání s opozicí chybí. Podle šéfa komunistů prezident jen podpořil reformy. "Nenásledovala výzva vládním stranám, aby se nechovaly jako na dobytém území," stěžoval si Filip. Jinak byl prý projev veden „ve velmi slušné formě“.

Lékaři se dopouštějí vydírání, tvrdí Klaus

Klaus se na Nový rok nepřímo obul také do lékařů, kteří v rámci odborářské akce Děkujeme, odcházíme podali hromadnou výpověď ve snaze docílit lepších podmínek ve své profesi. Podle Klause je to ale nepřijatelné vydírání, s kterým se nelze smiřovat.

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel v reakci na to uvedl, že nabídky ze zahraničí jsou pro české lékaře lákavé a není možné před nimi zavírat oči.

„Jestli někdo někoho vydírá, tak to je český stát nás lékaře špatným ohodnocením," dodal Engel. Skutečnost, že Klaus zasadil kritiku podobných akcí do svého novoročního projevu, si Engel vykládá tím, že prezident má situaci za závažnou.

Nad Klausovou kritikou kroutila hlavou i politoložka Vladimíra Dvořáková, podle níž je zvláštní a překvapující, že Klausovi vadí odchody lékařů do ciziny. Klause vnímá spíše jako někoho, kdo věří v sílu trhu a volného pohybu pracovních sil. "Pokud nejsme schopni si udržet konkurenceschopnost tím, že si udržíme lékaře, tak Klaus je přece ten poslední, který by měl říkat neodcházejte pryč," řekla Dvořáková.

Anketa

Líbil se vám prezidentův novoroční projev?
Ano
57,4 %
Ne
42,6 %
Celkem hlasovalo 27523 čtenářů.

Reklama

Související články

Novoroční projev prezidenta Klause 1. 1. 2011

Prezident Václav Klaus při svém novoročním projevu avizoval, že nadcházející rok by měl být politicky stabilnější a klidnější. Také z ekonomického hlediska lze...

Výběr článků

Načítám