Hlavní obsah

Do opavského babyboxu někdo odložil novorozenou dívku

Právo, plk
Opava
Aktualizováno

Zdravou, čerstvě narozenou holčičku, odložil někdo v noci ze středy na čtvrtek do babyboxu Slezské nemocnice v Opavě. Babyboxy tak u nás zachránily život už 40. dítěte.

Foto: Martin Polák , Právo

Ilustrační foto

Článek

„Holčička byla do babyboxu odložena ve dvě hodiny 31 minut, je zdravá, byla porozena mimo zdravotnické zařízení a byla pečlivě oblečená,“ popsal Ludvík Hess, autor a propagátor babyboxů v ČR s tím, že nyní se dívenka nachází na JIP dětského oddělení opavské nemocnice.

„Paní primářka jí dala jméno Magdalénka, aby udělala radost sestřičce,“ prozradil Hess.

Podle něj se jedná o 40. odložené dítě do babyboxů u nás, z toho bylo 25 dívek a 15 chlapců. V Moravskoslezském kraji je to teprve třetí případ, kdy matka odložila do „bezpečnostní schránky“ své dítě.

Co nejrychlejší adopce dítěte

Mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda řekl, že Magdalénka byla vložena do babyboxu asi tři hodiny po narození.

„Váží 3,5 kilogramu a měří 50 centimetrů. Jméno dostala po ošetřující sestřičce. Podle sloužící lékařky, primářky dětského oddělení Dagmar Prejdové, byla holčička zdravá, čistá a měla i správně odstřihnutý a podvázaný pupečník,“ informoval Svoboda a dodal, že na dětském oddělení by měla Magdalénka zůstat minimálně 72 hodin, aby mohla absolvovat všechna povinná vyšetření.

„O jejím dalším osudu rozhodne orgán sociálně-právní ochrany dětí, který se bude snažit v co nejkratší době zajistit adopci dítěte náhradní rodinou.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám