Hlavní obsah

Věda a výzkum dostanou více peněz, slíbil Nečas

Praha
Aktualizováno

Věda a výzkum jsou jedněmi z mála oblastí, které nepostihnou vládní škrty. Premiér Petr Nečas (ODS) na Akademickém sněmu v úterý uvedl, že zatímco letos dostaly tyto oblasti 25,4 miliardy, v příštím roce k nim doputuje 25,9 miliardy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Podle Nečase je úkolem pro nejbližší dobu také nalezení nového, průhledného systému financování vědy, který by byl kontrolovatelný a nezpochybnitelný. "Jakákoliv cesta zpochybňování základního výzkumu by byla kulturním barbarstvím nejvyšší úrovně," uvedl Nečas s tím, že v organizaci vědy nelze zabíhat do extrému.

Akademikové již delší dobu kritizují tendence odvádět značné částky peněz ze základního výzkumu na pochybné projekty ve výrobní sféře. Na tyto snahy podle nich doplatila Akademie věd, které se loni krátil rozpočet o půl miliardy a v příštím roce má klesnout o dalších 100 miliónů korun.

Pět univerzit zaměřených na výzkum

Premiér uvedl, že ve vysokém školství musí vzniknout zhruba pět univerzit zaměřených na vědecký výzkum na vysoké úrovni a na výchovu mladé vědecké generace. Ostatní vysoké školy by se měly zaměřovat na výchovu vysokoškoláků pro praxi.

Reklama

Výběr článků

Načítám