Hlavní obsah

Odborářů se na náměstích sešel zlomek, Klaus označil stávku za směšnou

Aktualizováno

Středeční stávka odborů proti snižování mezd měla na Českou republiku menší dopad, než organizátoři očekávali. Podle odborových předáků stávkovalo bezmála 150 000 lidí, na demonstracích však byla účast nepoměrně menší a na jednotlivých mítincích se jednalo řádově o stovky demonstrantů. Odbory přitom očekávaly výrazně vyšší účast.

Článek

17:08 -  Děkujeme za pozornost a končíme on-line přenos.

16:58 - Prezident Václav Klaus na dotaz Práva stávku zhodnotil takto: „Stávka samozřejmě dopadla směšným způsobem, a to že se jí nikdo nezúčastnil, je myslím jasnou ukázkou, že si pánové z vedení odborů hrají na šéfy něčeho, čeho šéfové skutečně nejsou.“

16:18 - Ve Frýdku-Místku se protestu na Zámeckém náměstí zúčastnily necelé 400 demonstrantů. Nejvíce účastníků pak zaznamenali organizátoři mítinku v Havířově. Do Centrálního parku přišlo přes tisíc lidí. „Překvapená nejsem, očekávala jsem to. Hlavně, že byl nějaký zájem,“ řekla Monika Górná, která je předsedkyní jedné z odborových organizací v havířovské nemocnici. Za poměrně vysokým počtem demonstrantů vidí média a mravenčí práci odborů. „Protože jsme mezi lidi tlačili info, čeho všeho se tato stávka a demonstrace týká.“

15:34 -  Podle mluvčí ČMKOS Jany Kašparové  byla přímá účast na stávce 148 000 zaměstnanců. Z toho bylo zhruba 60 000 zdravotníků, na 25 000 pracovníků ve školství a 21 000 zaměstnanců státní správy. Pasivně stávku podle odborů podpořilo na 190 000 lidí.

15:20 -  Demonstrace ve většině měst skončily. V Ostravě, Havířově a Frýdku Místku začala shromáždění odborářů až v 15 hodin.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Demonstrace v Ostravě proti vládním škrtům se zúčastnilo kolem šesti stovek lidí.

14:08 - Na náměstí v Klášterci nad Ohří dnes proti vládním škrtům protestovala stovka učitelů z Chomutovska. Podpořili tak celostátní stávku zaměstnanců státního a veřejného sektoru. V regionu je úplně zavřených sedm škol, další fungují částečně. Potvrdila to svolavatelka shromáždění a předsedkyně odborového svazu školství na Chomutovsku Bohumila Rýznerová. "Jsem velmi spokojená, že lidi ve svém volnu přišli," řekla Rýznerová, která učí na základní škole v Chomutově, která dnes je také kvůli stávce uzavřená. Školské odbory mají na Chomutovsku 500 členů, aktivně se jich zapojilo podle odborářů 340.

Na demonstraci odborářů v Praze dorazilo jen několik stovek lidíVideo: Novinky

14:04 - V Olomouci na prostranství před sídlem krajského úřadu dnes po poledni demonstrovaly stovky lidí, šéf krajských odborů Jiří Šafář jejich počet odhadl na zhruba 700. Protestu se zúčastnili zdravotníci, pracovníci ve školství, zaměstnanci muzeí nebo například záchranáři. Protestem dávali najevo nesouhlas s úspornými kroky vlády, které se projeví poklesem mezd ve veřejné sféře.

Podle Šafáře byla účast odborářů velmi dobrá. "Přestože počasí není optimální, na Hanou jsme se sešli v maximálním počtu," řekl po skončení protestu. Ten podle něj v Olomouci nemusel být poslední, další se dají čekat například v souvislosti se změnami v zákoníku práce. "Je to o tom, že jsme naprosto nespokojeni s tím, jak tato vláda vládne," doplnil.

14:01 - V Liberci dnes protestovalo proti vládním škrtům na 200 lidí, zaplnili přednáškový sál liberecké nemocnice. Podobný počet protestujících se sešel také na hlavním náměstí v České Lípě. Účastníci obou akcí dnes svorně odmítli platit dluhy za špatné vládnutí a žádají, aby vláda neřešila schodky rozpočtu na úkor zaměstnanců, jejichž mzdy jsou často už nyní pod celostátním průměrem.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V České Lípě protestovaly tři stovky lidí.

"Vláda by měla zajistit kontrolu nad veřejnými zakázkami, soustředit se na lepší výběr daní a řešit daňové úniky a neřešit schodek rozpočtu na úkor zaměstnanců," řekla ve svém vystoupení Alena Dvořáčková z Finančního úřadu v Liberci, kde dnes do stávky vstoupilo 44 procent zaměstnanců. Ani zaměstnanci finančního úřadu nesouhlasí se snížením prostředků na mzdy o deset procent a snižováním odvodů do fondů kulturních a sociálních potřeb, které sníží životní úroveň pracovníků státní a veřejné správy a jejich rodin.

13:54 - Zdravotníci nemají podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) žádný reálný důvod ke stávce. Příští rok jim platy neklesnou. Platová tabulka se nezmění, takže nepřijdou až o 40 procent tarifního platu, jak původně kvůli vládním úsporám hrozilo, řekl ministr novinářům. Kromě toho prý dojednal s řediteli fakultních nemocnic, že objem mzdových prostředků příští rok zachovají. Do budoucna chce Heger směřovat do platů více peněz.

"Jestli se chcete zeptat, proč zdravotníci vlastně jdou stávkovat, tak kdybych řekl, že nevím, tak bych se možná vyjádřil trochu cynicky. Ale já si myslím, že oni jsou všeobecně rozzlobeni. Oficiální důvod s platovými problémy na stávku není," řekl Heger. Mezi protestujícími je přitom podle odborů nejvíce právě zdravotníků, do stávky se jich údajně v různé formě zapojilo až 60 tisíc.

13:48 - Přes 900 lidí ze škol, nemocnic, úřadů a několika firem se v Opavě zapojilo do výstražné stávky. Přibližně 700 z nich pak přišlo po poledni na opavské Dolní náměstí na svolanou demonstraci. "Další stávkující jedou demonstrovat do Ostravy," řekla svolavatelka demonstrace Andrea Drexlerová. V Moravskoslezském kraji se kritici vládních úsporných programů sejdou ještě od 15:00 v Ostravě, Havířově a Frýdku-Místku.

Pro organizátory byla nízká účast na opavské demonstraci mírným zklamáním. "Čekali jsme více lidí. Možná je to dané počasím," řekla Drexlerová, podle které dnešní stávka ke změně vládní politiky zcela určitě nepovede. "Je to začátek našeho boje proti vládě. Generální stávce se asi nevyhneme," míní.

13:43 - Před pardubické divadlo dnes přišlo asi 400 stávkujících na protest proti úsporným opatřením vlády. Stávka uzavřela část škol, úřadů a soudů. Mnoho dalších zaměstnanců protest podpořilo na pracovištích, jejich provoz však nebyl přerušen. Sympatie se stávkou dali lidé najevo nápisy na dveřích nebo označením na oděvu.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

V Pardubicích se demonstrace na náměstí Republiky účastnilo skoro 300 odborářů ze všech profesí státní správy.

13:38 - Před hlavním vstupem do bývalého továrního areálu Svit demonstrovalo ve Zlíně přibližně 250 lidí. Shromáždění se účastní zdravotníci, řidiči rychlé záchranné služby, učitelé, úředníci i školní kuchařky a uklízečky. Podle odborářů je shromáždění voláním po spravedlnosti.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na východě republiky stávku podpořila jen hrstka zaměstnanců státní správy. Před hlavní bránou bývalých Baťových závodů ve Zlíně demonstrovalo tři sta lidí.

13:27 - V Ústí nad Labem se po poledni na Lidickém náměstí sešlo na protestním shromáždění zhruba 400 až 500 lidí, o něco méně než odboráři avizovali. Většinou šlo o stávkující nebo se stávkou sympatizující zaměstnance úřadů. Krátce po zahájení se zpívala hymna, ozýval se pískot a sirény, stejně jako po každém z proslovů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Protest na náměstí v Ústí nad Labem

Lidé přišli s transparenty „Zaměstnanec – otrok 21. Století“, po zvucích sirém se ozývala i hesla „Kalousku do krytu.“ Odboráři odsoudili jednání vlády se sociálními partnery. Na demonstraci se objevili nejen zástupci úředníků, přišli podpořit i odboráři hasičů, chemiků, zdravotníků, horníků a dalších. V celém kraji stávkovalo podle odhadů zhruba 2000 lidí, zavřena zůstala většina finančních úřadů, soudů, ale i některé školy a školky.

13:21 - Činnost pražských soudů dnešní protestní stávka neohrozila, převážná většina funguje jako v jiných dnech. Stávkují někteří administrativní pracovníci, soudci stávkovat nemohou. Jediným pražským soudem, kde se nekoná většina jednání, je Obvodní soud pro Prahu 1. Část úřednického aparátu protestuje i na obvodních soudech v druhé, třetí a páté městské části. Práci částečně omezila státní zastupitelství.

13:13 -Odboráři nejen ze Slovenska, ale i ze sousedního Rakouska přijeli podpořit několik tisíc brněnských odborářů, kteří přišli demonstrovat na prostranství před budovu Janáčkova divadla. Mezi účastníky byli převážně mladí lidé z celé řady institucí včetně soudů či nemocnic, kde v době protestu běžel omezený, nebo víkendový provoz. Za podporu rakouským odborům poděkovala představitelka jihomoravské odborové centrály Stanislava Slavíková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Rakouští odboráři na stávce v Brně

„Děkujeme kolegům z Rakouska, kteří se také postarali o zapůjčení techniky a díky tomu mohlo být naše shromáždění kvalitně ozvučeno,“ uvedla Slavíková. Jako první mezi řadou vystupujících promluvila právě její rakouská kolegyně Monika Kemperle, která mimo jiné uvedla, že bez hlasitých projevů nesouhlasu nelze žádných změn dosáhnout.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Demonstrující podpořil účastí i jihomoravský hejtman Michal Hašek.

13:11 - Na demonstraci v Mladé Boleslavi přišlo kolem 150 lidí. Uspořádaly ji školské odbory, zúčastnily se i odbory zdravotníků a z knihovny a podpořit kolegy přišli odboráři Kovo ze zdejší automobilky. „Lidi ve školách citlivě vnímají všechna opatření vlády, která se jich dotýkají, ať je to porodné, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo deregulace nájemného. Jednání s vládou je jako jednání s hluchým. Proto se musíme postavit proti necitlivým krokům vlády,“ říkala na demonstraci předsedkyně zdejších školských odborů Ivana Štefaniaková.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V Mladé Boleslavi přišlo demonstrovat kolem 150 lidí.

Protestující mávali prapory s logem odborového svazu a drželi transparenty s hesly jako "Dlouho jsme byly pokorné, teď jsme vážně naštvané" nebo "Nejsme poddaní žádného Dráb(k)a". Řečníci uvedli, že se stát chová asociálně a reformy jsou necitlivé.

13:07 - Na shromáždění státních zaměstnanců, kteří ve středu v Plzni protestovali proti vládním škrtům, přišlo na Masarykovo náměstí přes 250 lidí. Mezi nimi byli hlavně mladí a lidé ve středním věku. Na přilehlých chodnících postávali jako diváci starší občané. Atmosféra stávky byla klidná, protestních transparentů bylo minimum. Objevovala se hesla jako například: „Pane ministře Kalousku, jste opravdu jednička! A nejste ve vládě sám!“

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na plzeňském Masarykově náměstí se sešly necelé tři stovky lidí.

13:05 - Dnešní stávky se účastní také někteří zaměstnanci muzeí, galerií, knihoven, divadel a hudebních těles. Návštěvníků se však protesty většinou dotkly jen minimálně. Zcela uzavřena byla pouze Národní knihovna (NK), kde stávkuje celá hala služeb. Státní opera Praha (SOP) změnila večerní program, Národní muzeum (NM) vyvěsilo ke vchodovým dveří veřejné prohlášení stávkujících muzejníků, expozice ale zůstaly přístupné. Zapojil se i Pražský filharmonický sbor, pěvci Národního divadla a podpořily odbory Národní galerie.

Před historickou budovou Národního muzea dopoledne postával hlouček stávkujících, jeden z nich na transparentu upozorňoval, že má jako restaurátor měsíční plat 12.560 korun a neví, kolik to bude po Novém roce. "Jak uživit rodinu s dvouletým dítětem," ptá se na svém transparentu.

13:01 - Na odborářskou demonstraci na Baťkově náměstí v centru Hradce Králové po poledni dorazilo asi 700 lidí. Transparenty, pískáním a troubením dávali najevo svůj nesouhlas s plánem vlády na snížení mezd ve veřejném sektoru. Na demonstraci s projevy vystoupili zástupci jednotlivých odborových svazů. Na jednom z transparentů stálo "Proč chcete kuchařkám brát? Vy nevíte, jaký máme plat?"

12:59 - V Jihlavě demonstrovalo proti vládním úsporným návrhům v parku Gustava Mahlera kolem 200 lidí. Shromáždění začalo ve 12:05 houkáním sirén, lidé drželi nad hlavami několik transparentů. Projevy odborářů provázelo volání "hanba". Mezi demonstranty převládali odboráři ze škol, byli mezi nimi také úředníci z katastrálního úřadu, herci a zaměstnanci Horáckého divadla. Symbolicky stávku na místě podpořili také zástupci hasičů, policie a odboráři z jihlavské firmy Bosch

12:54 - V Českých Budějovicích demonstrovalo, krátce po dvanácté hodině, před budovou krajského úřadu kolem čtyř stovek odborářů. Místopředseda odborového svazu civilních zaměstnanců armády Michal Petrovka hned v úvodu sklidil potlesk a souhlasné mručení za to, že vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby lidem účelově nelhal a nepopouzel zbytek veřejnosti proti odborářům. Účastníci mítinku tleskali i jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi, který jejich protest otevřeně podpořil. „Pane premiére Nečasi, ministře Kalousku a vládo, tudy cesta nevede,“ prohlásil Zimola.

Foto: Právo

Protesty v Českých Budějovicích

12:51 - Protest v Praze zhruba po 40 minutách ukončil Zavadil s přáním šťastného nového roku.

12:50 - Slova se pak opět ujal Zavadil. Zlobil se, že vláda chce spořit na lidech a přitom na příjmové straně státního rozpočtu podle něj nic neudělala. Zkritizoval také privatizace či nehospodárné veřejné zakázky. „Mají ty naše akce význam? Mají, protože se zvyšuje ta naštvanost a žádná vláda neudělá to, co tato vláda, že poštvala tuto skupinu proti sobě. Tato skupina je všude jinde na světě k vládě loajální,“ tvrdil Zavadil. Odmítl také, že akce pořádají odboráři za účelem zviditelnění se. „Nevím, jestli jsou tak hloupí, nebo na to studovali,“ řekl k tomu v nadsázce.

12:47 - Po boku Zavadila vystoupil také europoslanec a bývalý odborář Richard Falbr (ČSSD), který shromážděné ujistil, že protest má podporu Evropské odborové konfederace. Výroky vládních představitelů ke stávce pak Falbr označil za „tryskající gejzír stupidity“. Například premiérovi Nečasovi vytknul, že káral odboráře, že jejich protesty mohou destabilizovat stát. „Jestli někdo destabilizuje stát, tak je to Kalouskova vláda,“ burácel Falbr za potlesku demonstrantů. „Na závěr bych chtěl říci: odborům nemá vláda co radit, odbory dobře vědí, co mají dělat. A kdy jindy by se mělo stávkovat než v době, kdy se jim sahá na platy?“ uzavřel svůj projev europoslanec.

12:44 - Na odborářské demonstraci na Palackého náměstí v Praze se sešlo zhruba 500 kritiků vládní mzdové politiky. Odborářského protestu na konci září se přitom zúčastnilo až 40 000 lidí, kteří zaplnili centrum Prahy.

12:37 - Ve Zlíně se shromáždilo k protestnímu shromáždění několik stovek lidí. Podle odhadu Práva přišly demonstrovat zhruba tři stovky Zlíňanů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Protest na náměstí v Ústí nad Labem

12:30 - V Olomouci se u krajského úřadu sešlo zhruba čtyři stovky lidí, kteří otevřeně protestují proti vládním škrtům.

12:27 - Demonstraci na Palackého náměstí v Praze zahájil odborový předák Jaroslav Zavadil. Potvrdil, že se do stávky zapojilo na 123 tisíc lidí, dalších až 190 000 lidí pak stávku podpořilo stávku pasivně. Nejvíce lidí stávkuje ve zdravotnictví, nicméně většina zdravotních zařízení v republice funguje bez omezení. Zcela je zavřeno 500 škol, 2000 zčásti.

12:16 - Poslanci ČSSD si kolem poledne vyžádali při jednání Sněmovny, která se zabývá ve druhém čtení návrhem rozpočtu na příští rok, přestávku. Během ní chtějí jít na Palackého náměstí, aby podpořili demonstraci proti vládním škrtům ve veřejném sektoru. Vláda nicméně zůstává neoblomná a již předem dala jasně najevo, že od své úsporné politiky neustoupí.

Foto: Martin Polák, Právo

Protestující se sešli také na náměstí v Chebu

12:12 - Podle údajů Českomoravské konfederace odborových svazů zatím stávkuje 123 000 lidí, nejvíc ve zdravotnictví a školství. Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové už do stávky různou formou vstoupilo 60 000 zdravotníků z nemocnic a ústavů sociální péče. Ve školství se podle dosavadních informací k protestu připojilo zhruba 20 000 lidí. Stávkuje se i na soudech, katastrálních úřadech, v knihovnách, správách sociálního zabezpečí a zcela uzavřeny zůstaly i některé městské úřady. Přidali se i někteří zaměstnanci Národního muzea a Národní knihovny. Kritici vládních opatření se pět minut poledni sešli na shromážděních v 21 městech.

12:08 - Stávku podpořili někteří zaměstnanci Městského úřadu ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Jejich postoj byl zřejmý z cedulí umístěných na dveřích kanceláří. Nelíbí se jim ani snížení mezd ani změna systému odměňování. „Občanů se tento náš protest nijak nedotkne. Chceme jen upozornit na kroky, které jsou necitlivým zásahem do jistot zaměstnanců veřejné správy. Ty budou mít za následek zhoršení dostupnosti a kvality veřejných služeb, které následně pocítí i sami občané,“ uvedl předseda výboru místní odborové organizace Otakar Petřek.

Zaměstnanci Městského úřadu ve Valašském Meziříčí však vyjádřili pouze určitou míru solidarity, většiny z nich by se škrty dotknout neměly. „Snížení objemu prostředků na mzdy pro rok 2011 bylo dosaženo propuštěním čtrnácti úředníků již v druhé polovině roku 2010,“ vysvětlil tajemník městského úřadu Josef Matocha.

12:04 - Nejmohutnější protesty se očekávají v Moravskoslezském kraji. Protestní akce se konají ve čtyřech moravskoslezských městech, což je nejvíce v rámci celé republiky. Kromě Ostravy se lidé veřejně shromáždí také v Opavě, Frýdku-Místku a Havířově na Karvinsku. Odpoledne by jich mohlo přijít celkem na 5000.

"Právě v těchto třech městech byla silná podpora zdravotníků, proto se připojila k Ostravě," řekla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů v regionu Dagmar Regelová. Ze školských zařízení v kraji se jich ke stávce připojilo 296 z toho 193 je zcela uzavřených. Celkem zde stávkuje údajně až 12 zaměstnanců.

11:57 - Praha stávkuje tiše a málo. Zdravotníci, pracovníci škol, kulturních zařízení a další zaměstnanci státní a veřejné správy v Praze se připojili k dnešní stávce spíše symbolicky. Zavřeno je několik školních jídelen. Lidé se nedostanou do Národní knihovny, omezen je například provoz Obvodního soudu pro Prahu 1. Odloženy byly některé operace ve vinohradské nemocnici. V jednotlivých krajích se ke stávce zřejmě připojilo více lidí než v hlavním městě. Přesto se v Praze na Palackého náměstí odehrají zřejmě nejsilnější protesty, do hlavního města míří totiž lidé z okolních krajů.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Někteří zaměstnanci Endokrinologického ústavu v Praze nalepenými samolepkami podpořili 8. prosince celodenní stávku odborů proti vládním úsporným opatřením.

Bez omezení je provoz MHD, pražského magistrátu, zdravotnické záchranné služby i většiny nemocnic. Záchranáři stávku podpořili pouze vylepením samolepek. Pražské mateřinky a základní školy se do stávky příliš nezapojily, ze středních škol se podle informací odborářů nepřidala ani jedna. "Je tu absolutní klid," řekl zástupce ředitelky břevnovské ZŠ Pod Marjánkou Jaroslav Štercl, jehož je zřejmě jedinou, která je uzavřena.

Dnešní stávky se účastní také někteří zaměstnanci muzeí, galerií, knihoven, divadel a hudebních těles. Návštěvníků se však protesty většinou dotkly jen minimálně. Zcela uzavřena byla pouze Národní knihovna, kde je ve stávce celá hala služeb. Státní opera Praha kvůli protestu změnila večerní program.

11:50 - Jedenáct osob aktivně vstoupilo do stávky na základní škole Pouchov v Hradci Králové. „Nepracuje celkem pět pracovnic v jídelně a šest nepedagogických pracovníků školy, což jsou uklízečky a hospodářka. Učitelé jejich protest podporují, ale rozhodli se učit,“ řekl Právu ředitel zařízení Jiří Očenášek. Chod školy tak ovlivní pouze skutečnost, že se v jídelně nevaří. „Děti i rodiče byly včas informovány. Musely si tak vzít větší svačinu nebo si koupit jídlo ve školním bufetu. Co se týče úklidu, učitelé musí dohlédnout, aby ve třídách nezůstal velký nepořádek,“ dodal ředitel.

V Hradci Králové se ke stávce připojily další tři školní jídelny, z toho jedna symbolicky a ve dvou vůbec nevaří, nepracuje se ani v Domě dětí a mládeže. Zcela uzavřena zůstala Základní škola v Kozelkově ulici v Chlumci nad Cidlinou.

11:47 - Na Liberecku se ve středu těžko bude někdo dovolávat práva, do aktivní stávky se zde zapojily především soudy, ostatní zařízení protestují symbolicky. Třeba Okresní soud v České Lípě je ale zcela uzavřen, v omezené míře je zajištěna podatelna a informační centrum pro nejnutnější podání, která nesnesou odklad, jako jsou třeba návrhy vazby. Podobně to vypadá také na okresních soudech v Jablonci a v Semilech i v Liberci, kde do stávky také vstoupila většina zaměstnanců s výjimkou soudců. Omezený je provoz pobočky krajského soudu, kde museli soudci kvůli stávce zapisovatelek a soudních úředníků zrušit projednávání trestních kauz.

11:36 - Ekonom z Vysoké školy ekonomické v Praze Ladislav Tajovský připustil v ČT, že ke stávce došlo částečně i kvůli chybě v komunikaci mezi vládou a odbory. Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) však byla v tomto ohledu chyba především na straně odborů, které přestaly s vládou jednat a vyhlásily stávku.

Tajovský poznamenal, že lidé ve středu ve skutečnosti neprotestují proti současné vládě ale proti vládám předchozím, které zadlužení ČR způsobily. Podle něj snížení objemu výdajů na mzdy o 10 procent je kompromisním řešením, přesto bude třeba ještě radikálnějších opatření. Bohuslava Sobotku pak Tajovský označil za „člověka bez jakéhokoli studu“. „Pan Sobotka je podle všeho nejhorší polistopadový ministr financí, který je za tady toto všechno zodpovědný,“ řekl doslova ekonom.

11:28 - Podle předběžných údajů odborů ze středečního rána se stávky zaměstnanců ze státní a veřejné správy účastní přes 40 000 zdravotníků z nemocnic a ústavů sociální péče. Informovala o tom předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

"Lidé z míst se ozývají průběžně s tím, že přesné údaje nám sdělí odpoledne," řekla Žitníková. Počet stávkujících zdravotníků by se měl podle ní ještě zvýšit, a to až na 60 000. Nejvíce jich protestuje proti vládním škrtům v Moravskoslezském kraji.

11:24 - Úřadující lídr ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že vláda snižuje schodek státního rozpočtu nespravedlivým způsobem. Podle soc. dem. kabinet podcenil příjmovou stránku státního rozpočtu. Sobotka uvedl, že například zavedením daňové progrese nebo vyšším zdaněním hazardu by stát získal až 30 miliard korun. Varoval, že plošné škrty poškodí nejenom životní úroveň, ale i ekonomiku v příštím roce. Snižování mezd ve veřejném sektoru se podle něj přenese i do sektoru soukromého. Krácení platů přitom označil Sobotka za velmi nespravedlivé a demotivující. Míní, že povede k omezení loajality ke státu a lidé s kvalifikací půjdou mimo veřejný sektor. Kroky vlády podle Sobotky celkově povedou k rozkladu veřejného sektoru.

11:20 - Ve zlínském regionu zůstal zavřený zlínský úřad práce. "Stávkujeme. Na úřadu je přibližně pět zaměstnanců, kteří vyřizují neodkladné záležitosti. Pokud se někdo přijde na úřad práce zaregistrovat, bude mu to samozřejmě umožněno," řekla mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová. Podle ní na úřad zatím došlo jen asi 30 lidí, které pracovníci obsloužili. "Situace tady se nijak nekomplikuje. Všechny plánované návštěvy byly již dříve odloženy na jiný termín," doplnila. Zlínský úřad práce je jedním ze čtyř v celé ČR, který se do dnešní stávky aktivně zapojil. Jde přibližně o 128 zaměstnanců.

11:15 - Pro podporu stávky se vyjádřil také celý senátorský klub ČSSD. Jako projev podpory nosí sociálnědemokratičtí členové horní komory na klopách žluté stužky. Stávky a protestů se vzhledem k důležitým bodům, které ve středu projednává Senát, osobně nemohou zúčastnit, uvedl šéf klubu Petr Vícha.

10:59 - Předseda Senátu a bývalý odborový předák Milan Štěch (ČSSD) stávku zaměstnanců státní a veřejné sféry chápe a podporuje. V tiskovém prohlášení zdůraznil, že snižování platů těmto zaměstnancům pokládá za velmi špatný krok.

Předseda Senátu, který je nyní po prezidentu Václavu Klausovi druhým nejvyšším ústavním činitelem země, prý plně chápe důvody, proč se odborové svazy sdružené v Českomoravské komoře odborových svazů (ČMKOS) rozhodly k vyhlášení stávky. Organizátorům stávky popřál, aby se jejich akce uskutečnila v dobré a klidné atmosféře.

10:50 - Ve středních Čechách je částečně ochromen provoz soudů, okresních správ sociálního zabezpečení, úřadů práce a finančních úřadů. Podle odborářů aktivně stávkuje na dva tisíce úředníků a další dva tisíce stávku podporují.

Středočeští zdravotníci se ale ke stávce aktivně nepřipojili. Provoz nemocnic ve středních Čechách je podle dosavadních informací normální, lékaři podporují stávku pouze morálně. Prioritní je pro ně podle koordinátora LOK ve Středočeském kraji Jiřího Sedláka vlastní protestní kampaň Děkujeme, odcházíme.

Odborářští bossové nechápou, o co u nás jde.

10:41 - Středeční stávky se účastní v Jihomoravském kraji i finanční nebo veterinární úřady. Lidé musí na těchto místech počítat s omezeným provozem. "Zavřeno je osm katastrálních úřadů, na dalších třech funguje pouze podatelna," řekl Jaroslav Svoboda, regionální pracovník odborového svazu státních orgánů a organizací. Do stávky se podle něj zapojilo také osm státních zastupitelství nebo hydrometeorologický ústav.

10:31 - Třináct kuchařek se připojilo do stávky v gymnáziu ve Vsetíně. „Je to jejich právo, nijak to neřeším. Zajistili jsme pro studenty náhradní stravování, dostanou bagetu a pití. Výdej zajistím sám se svou asistentkou,“ řekl ředitel gymnázia Dalibor Sedláček.

10:24 - Odboráři chtějí podle prezidenta Václava Klause dnešní stávkou odčinit to, že neprotestovali, když se problém veřejných financí rozbíhal. Zadlužení státu se mělo řešit již dávno a na jeho vyřešení je třeba hlubších reforem, a ne jen částečných škrtů, uvedl na diskusní snídani byznysmenů s politiky organizované týdeníkem Euro Klaus. "Odborářští bossové nechápou, o co u nás jde. Chtějí odčinit to, že neprotestovali, když se problém našich veřejných financí na počátku tohoto desetiletí začal rozbíhat," uvedl Klaus.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Úředníci i pedagogové v Bohumíně podpořili celorepublikovou stávku státních zaměstnanců proti úsporným vládním opatřením.

10:20 - V Pardubickém kraji zůstalo z důvodu stávky uzavřeno kolem 50 škol a školských zařízení. Další školy omezily svůj provoz, neboť jsou mimo provoz jejich školní jídelny. Pro veřejnost je uzavřena také budova Městského úřadu v Pardubické ulici v Chrudimi, kde se do stávky zapojila nadpoloviční většina zaměstnanců, a nejsou na pracovišti. Připojila se také část soudních zaměstnanců, někde se zavřely i další úřady. Po poledni se stávkující sejdou před pardubickým divadlem, organizátoři očekávají účast několika stovek lidí.

"U Krajského soudu v Hradci Králové a pobočky v Pardubicích nebude pracovat 63 zaměstnanců," uvedl mluvčí soudu Aleš Korejtko. Stávkují také zaměstnanci Okresního soudu v Chrudimi. "Zaměstnanci Okresního soudu v Chrudimi se v počtu 49 připojili k protestní stávce. Obě budovy soudu, soudní kanceláře a pokladna budou dnes uzavřeny, úřední den bude zrušen," uvedl na stránkách soudu předseda soudu Pavel Esser. Většina ostatních zaměstnanců soudů s protestem sympatizuje, což vyjadřují nápisy na pracovišti.

10:16 - V Ústeckém kraji se ke stávce připojily hlavně školy a úřady vykonávající přenesenou působnost státu. Uzavřeno bude osm základních škol na Chomutovsku a jedna na Děčínsku, neučí se také na jedné střední škole v Ústí nad Labem. V Litoměřicích a Žatci neotevře katastrální úřad, v Děčíně stávkují pracovníci úřadu práce. Většina dalších úřadů a škol se k protestu připojí pouze částečně nebo symbolicky, potvrdili pracovníci oslovených institucí.

Pouze symbolicky bez omezení fungování úřadu se například ke stávkujícím kolegům připojí úředníci ústeckého a mosteckého magistrátu nebo rumburské radnice. "Na zapojení našich lidí do stávky upozorníme pouze tím, že na dveře městského úřadu vyvěsíme informaci pro veřejnost, z jakých důvodů stávkujeme, a že bude zajištěn pouze krizový chod úřadu. Ale žádné demonstrace v Rumburku neplánujeme," sdělila členka závodního výboru odborové organizace Městského úřadu Šárka Ranušová.

10:12 -Zaměstnanci škol, zdravotníci i pracovníci krajského soudu se v Olomouckém kraji připojili ke stávce, kterou odbory vyhlásily kvůli vládním úsporným opatřením. Část z nich se do stávky zapojila přímo, jiní ji podporují symbolicky.

Do stávky se v kraji přímo zapojilo 13 školských zařízení. Deset pracuje v omezeném provozu, tři jsou zavřená úplně. "Za celý kraj stávku podpořilo podpisem 158 škol. To je zhruba 2 500 zaměstnanců, řekla Eva Hrdličková ze školských odborů. Symbolicky údajně stávku podpořili například zdravotníci z olomoucké fakultní nemocnice.

Jednání nařízená na středu musel odložit i olomoucký krajský soud, jehož zaměstnanci se k protestu rovněž připojili. "Je tam jediné jednání, a to jen proto, že si soudce s sebou bere do jednací síně diktafon místo zapisovatelky. Jinak je vše zrušeno," řekla mluvčí soudu Barbara Plchotová.

10:08 - Na jižní Moravě je kvůli stávce státních zaměstnanců zavřeno 59 škol. Dalších 77 školských zařízení bude fungovat jen s omezeným provozem. Zavřené jsou i některé katastrální úřady. Omezený provoz je na některých soudech, finančních úřadech nebo v nemocnicích. Na demonstraci v Brně a Znojmě se má v poledne sejít několik tisíc lidí.

"Do Brna se začínají sjíždět i lidé z okolí. Právě mi volali ze základní školy z Domašova, že v jedenáct hodin ukončí vyučování a pojedou do Brna," řekla předsedkyně jihomoravských odborářů Stanislava Slavíková. Podle ní je možné, že do Brna na protestní akci přijedou i lidé z kraje Vysočina. "Někteří to mají do Brna blíž, než na jiná protestní shromáždění, která dnes proběhnou," řekla Slavíková.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Oznámení o omezení služeb plzeňské pobočky Správy sociálního zajištění

10:06 - V hlavním městě Praze se ke stávce zatím symbolicky připojili někteří zdravotníci a záchranáři. Provoz záchranné služby a zdravotnických zařízení, ale není nijak omezen. Zrušeny by měly být asi jen některé plánované operace ve vinohradské nemocnici. Uzavřeno v Praze zůstane několik školních jídelen, stávkovat budou i zaměstnanci některých soudů. V krajích se ke stávce zřejmě připojí více lidí než v hlavním městě. Stávku kvůli vládním úsporným opatřením v poledne doplní demonstrace odborů na Palackého náměstí.

10:04 - „Policisté ve Zlíně normálně pracují, nemám informace, že by se zapojovali do stávky. Pokud by se někdo chtěl na stávce podílet, činil by tak ve svém volnu, ale nevím o nikom, kdo by se zapojil,“ řekla mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková.

10:02 - Ve stávce je také Okresní karlovarský soud, stávkujícími ale nejsou soudci, ale pracovníci soudu. Přesto nebylo odvoláno žádné řízení, ačkoli soudcům chybí zapisovatelky. Soudci si vše nahrávají na magnetofon. Na státním zastupitelství v Karlových Varech pracují z 35 úřednic pouze dvě, v provozu je jen podatelna.

Demonstrace v Chebu zhruba po půl hodině v 9:30 hodin skončila. Dorazilo na ni asi tři stovky lidí. Převážnou část stávkujících tvořili zaměstnanci radnice v Chebu. Demonstrace začala oproti jiným v devět hodin. „Museli jsme ráno zajistit agendu na radnici, ve 12 hodin by pak už nikdo nepřišel,“ řekla Právu organizátorka demonstrace Věra Šlechtová. Akce proběhla bez incidentu, stávkující se pak rozešli domů nebo do kaváren na náměstí.

9:58 - V Libereckém kraji je stávka hlavně symbolická. Třeba liberecká nemocnice pracuje normálně, fungují i úřady. Zavřeno je několik škol a mateřinek. Omezený je provoz pobočky krajského soudu, kde museli soudci kvůli stávce zapisovatelek a soudních úředníků zrušit projednávání trestních kauz. Nekoná se proto ani soud s bývalým policejním ředitelem Miroslavem Dvořákem. Bez zapisovatelky to nejde, řekl předseda senátu Richard Skýba.

Největší radost mají zřejmě ze stávky děti ze Základní školy Šluknovská v České Lípě, kde ředitel kvůli stávce nepedagogických pracovníků vyhlásil ředitelské volno. "Stávku vyhlásila rovněž Samostatná školní jídelna v ulici 28. října na sídlišti Špičák," řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Kotková.

9:48 - Tisíce pracovníků ze zdravotnictví, školství, a úřadů Plzeňského kraje vstoupilo do stávky proti vládním škrtům. Podpoří je navíc odboráři strojírenských firem, policisté a hasiči a také pracovníci samospráv. Podle odborářů je velmi těžké uvést sumu stávkujících, protože je problém je rozlišit od podporovatelů.

"V západních Čechách evidujeme 1 500 stávkujících. O úřadech, kde nejsou odbory, to nevíme," řekla místní zástupkyně svazu státních orgánů a organizací Daniela Bečvaříková. Největší počty jsou z finančních úřadů a okresních správ sociálního zabezpečení, dále z městských úřadů, obcí i okresních soudů a archivů. "Úplně zavřeno je na západě Čech deset úřadů a dva jedou napůl," dodala. Uzavřený bude finanční úřad v Tachově, správa sociálního zabezpečení Plzeň-jih a sever.

9:40 - V Královéhradeckém kraji se k celodenní odborářské stávce připojily různou formou tisíce lidí. Kvůli stávce dnes zůstala uzavřená například Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové či některé školní jídelny. V běžném provozu jsou v hradeckém kraji také nemocnice, ve kterých odboráři oznámili, že se ke stávce připojí pouze symbolicky.

Na Finančním úřadu v Hradci Králové se do stávky zapojila zhruba polovina z asi 200 zaměstnanců a je možné, že někteří klienti si své záležitosti s příslušným úředníkem nevyřídí. "Podatelna a pokladna jsou v plném provozu, potřebné informace klienti dostanou," řekl ředitel úřadu Miroslav Zehnálek.

9:36 - Nejcitelněji dopady stávky pociťují rodiče malých dětí. Dvaatřicetiletá matka čtyřletého Kryštofa z Ostravy řekla, že jejich školka Na Jízdárně je celá uzavřená. "Formou protestních stávek se nikdy nic nevyřešilo, tahle akce podle mě neovlivní názor vlády a stávkující tímto nezískají ani širokou podporu a popularitu veřejnosti," míní matka, která sama pracuje na úřadu. "Mám hodně práce, takže dnes normálně pracuju," uvedla. Dodala, že obě babičky pracují a syna tak musela dát hlídat chůvě, které musí zaplatit 300 korun.

9:35 - Tisíce pracovníků v Moravskoslezském kraji vstoupily do stávky státních zaměstnanců proti vládním úsporným opatřením. Podle odhadů odborů se jich k protestu připojilo až 12 000, zhruba polovina jich je ze školství. Ke stávce se v regionu přihlásilo 295 školských zařízení, z toho 192 je zcela uzavřených. Stávkuje se i na soudech, katastrálních úřadech, správách sociálního zabezpečí a zcela uzavřeny zůstaly i některé městské úřady, řekla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů v regionu Dagmar Regelová.

Například ze 127 zaměstnanců radnice v Bohumíně na Karvinsku se do stávky zapojilo 99. Městský úřad je proto zavřený. Předsedkyně odborové organizace při Městském úřadě v Bohumíně Zorka Ilyková chápe, že je nutné šetřit, ale škrty by měly být spravedlivé. "Na vyrovnání státního dluhu se musí podílet všichni, ne jen zaměstnanci a rodiny s dětmi, ale i politikové, kteří schvalovali předražené státní zakázky a v klidu přihlížejí daňovým únikům," uvedla Ilyková. Podle ní jsou nyní chystané škrty jen začátkem a hrozí, že střední vrstvy by se mohly ocitnout na hranici chudoby.

9:28 - Odborářská stávka zastavila provoz ve čtyřech školských zařízeních na Vysočině. Nepracují ani katastrální úřady v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Účast na stávce ohlásilo také necelých pět procent ze 420 zaměstnanců krajského úřadu. Kolem 30 školských zařízení z celkem 523 v kraji Vysočina má omezený provoz, 370 pracovníků nepřišlo do práce, 71 školských zařízení všech stupňů škol stávku podporuje vyvěšením plakátů.

9:26 - Ve středních Čechách se do stávky zapojilo 31 škol, celkem jde o 450 zaměstnanců. Do práce nepřišlo ani 2000 úředníků. Některé úřady otevřely jen podatelny nebo informační centra. Naopak nemocnice by měly fungovat bez omezení,. Podle místopředsedkyně regionální rady ČMKOS Ivy Němcové stávku navíc podporuje 90 procent středočeských škol.

"Většinou stávkují celá zařízení. Například v Kutné Hoře jsou to ze čtyř základních škol tři, v další stávkuje část lidí, to znamená jenom provozní zaměstnanci nebo kuchyně," uvedla Němcová. Podle dřívějších informací v regionu neměly pracovat tři stovky pracovníků školství, toto číslo ale nakonec vzrostlo na 450. "Ti ostatní sice do práce přijdou, ale část půjde na protestní akce do Prahy nebo Mladé Boleslavi," dodala Němcová.

9:20 - Do stávky se zapojily i jihočeské nemocnice. Jejich provoz není ale nijak omezen a péči poskytují v plném rozsahu. Podle místopředsedy regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů Romana Cardy se zdravotníci kolem poledne sejdou a budou diskutovat o stávce a jejích důvodech.

9:19 - Šest z deseti Katastrálních úřadů pro Jihočeský kraj ve středu i přes úřední den zůstalo pro veřejnost zavřeno. Jejich pracovníci se aktivně připojili k celorepublikové stávce odborů proti vládním mzdovým úsporám. Na jihu Čech zůstalo zavřeno i několik základních a mateřských škol a školních jídelen. Celkem se ke stávce v kraji připojilo několik tisíc lidí, na většině pracovišť to ale lidé nepocítí. Účast zaměstnanců je jen symbolická.

Katastrální úřady o zapojení do stávky informovaly na svých internetových stránkách. Jejich pracoviště jsou buď úplně uzavřena, nebo fungují aspoň podatelny jako například v Českém Krumlově, Písku a Českých Budějovicích.

9:16 - V Chebu na Náměstí Jiřího z Poděbrad se v 9:00 sešly zhruba dvě stovky stávkujících. Jde především o zaměstnance chebské radnice. Demonstrace probíhá v poklidu, dohlíží na ni městská policie.

9:11 -  Podle předsedy odborového svazu pracovníků školství Pavla Štěpána stávku ve Zlínském kraji podpoří přes 180 školských zařízení. "Ta ale zavřená nejsou a jedou v běžném režimu. Zavřená je například základní škola v Uherském Brodě či mateřská školka na Uherskohradišťsku," doplnil.

9:10 - Ve Zlínském kraji dnes kvůli stávce odborů zůstala zavřená čtyři školská zařízení na Uherskohradišťsku. V dalších 41 organizacích školákům nenavaří a neuklidí. Činnost omezil například i zlínský úřad práce nebo vsetínský okresní soud. Zaměstnanci ve státní a veřejné sféře tak dávají najevo nesouhlas s vládním škrtem deseti procent ve výdajích na mzdy v příštím roce.

Odbory stávkují proti vládním úsporámVideo: ČTK

9:04 - Katastrální úřad, krajský úřad i Ředitelství silnic a dálnic v Karlovarském kraji normálně fungují, hlásí reportér Práva. Na okresním soudu v Karlových Varech se ke stávce připojilo 58 zaměstnanců, na magistrátu 25 pracovníků. Stávkuje také část zaměstnanců karlovarského finančního úřadu.

8:33 - Zhruba 500 škol dnes neotevře žákům své brány úplně, 2000 jich omezí svůj provoz částečně. Například tím, že nebudou fungovat družiny či jídelny.

8:00 - K nemocnicím připojují školy a potom i úřady a kulturní zařízení. Až večer bude patrný protest divadelníků, například Státní opera v Praze bude mít náhradní program, protože bude ve stávce 65 procent členů sboru a protest podpořili i hudebníci.

7:30 - První se v brzkém ránu zapojují do stávky pracovníci nemocnic. Akutních pacientů se akce dotknout nemá. Stávka se uskuteční v 89 zdravotních zařízeních, která budou pracovat ve víkendovém režimu. Tam, kde stávku připravovali, nezvali na dnešek pacienty, neplánovaly operace.

Anketa

Dotkla se vás nějak středeční stávka státních zaměstnanců?
Ano
4,6 %
Ne
95,4 %
Celkem hlasovalo 34732 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám