Hlavní obsah

Petice proti pražské koalici obsahuje i falešný podpis Klause

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi podepsanými pod peticí proti koalici ODS a ČSSD v Praze v pátek po poledni přibyli prezident Václav Klaus a šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný. Byla by to politická bomba, až na to, že jejich podpisy nejsou pravé. K internetové petici je přidal redaktor Práva, aby otestoval, jaký je spoleh na údaje uváděné organizátory. Pokus ukázal, že velký ne.

Článek

Pod petici se totiž lze podepsat zcela bez registrace. Tedy pod jakýmkoli jménem, a to i falešným. Během jedné minuty tak dokáže jeden člověk na jednom počítači poslat i několik vymyšlených jmen i míst bydliště.

Redaktor Práva, který věrohodnost petice ověřoval, se takto v pátek podepsal pod petici během odpoledne několikrát, vždy jako jiný člověk. Jeho petiční hlas byl pokaždé vzápětí započten a zapsán na webovém seznamu petentů. Nebylo třeba žádné SMS zprávy či kontrolního mailu ověřujícího totožnost.

Kolik neexistujících je tedy mezi údajnými šestnácti tisíci lidmi, kteří vyzývají zastupitele, aby na ustavující schůzi Sněmovny nedali „kmotrovské“ koalici ODS–ČSSD hlas? To už těžko někdo zjistí. Zejména když v pátek přibývala každou čtvrthodinku pod peticí stovka nových podpisů.

Iniciátorem petice je sdružení Změň politiku, na jehož internetových stránkách je vyvěšena. Podepsali ji například duchovní Tomáš Halík, herec a scénárista Zdeněk Svěrák, režisér Jiří Menzel, sochař David Černý, divadelník Arnošt Goldflam, překladatel Williama Shakespeara Martin Hilský, hudebník Radim Hladík, politolog Jiří Pehe. [celá zpráva]

Vzkazují zastupitelům ODS a ČSSD v Praze: „My, níže podepsaní, konstatujeme, že koalice ODS a ČSSD nemá naši důvěru.“ Ale může mít důvěru veřejnosti petice s neověřenými podpisy?

S problémy věrohodnosti internetových anket se setkaly před časem například Věci veřejné, které často využívají internetová referenda. Nyní již celý systém mají zabezpečený tak, že volit mohou jen zaregistrovaní sympatizanti.

Každému z nich strana zaslala na domovskou poštovní adresu dopis s unikátním kódem, pomocí kterého se véčkař do systému přihlásí. Teprve pak může hlasovat. Identitu svých sympatizantů si strana ověřuje i zavoláním na mobilní telefon, případně kontaktem pomocí e-mailu. Na jeden kód se může přihlásit a volit pouze jediný člověk.

Podle sněmovní expertky na petice Zuzky Rujbrové-Bebarové z KSČM náš petiční zákon internetové petice neumožňuje. „V Evropě to je možné v Německu či Skotsku. Například v Německu se její zadavatel nejdříve musí zaregistrovat a poté daný úřad, na který petice cílí, celý proces sleduje,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám