Hlavní obsah

Praha už má vánoční strom, tentokrát ze středních Čech

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaječov

Tradiční vánoční strom, který bude letos zdobit Staroměstské náměstí, v neděli dopoledne pokáceli ve středočeské obci Zaječov. Dvacetimetrový smrk rostl padesát let a společnost Taiko, která vánoční trhy na Staroměstském náměstí organizuje, ho vybrala v soutěži Hledá se strom.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Strom se chystá na transport do Prahy.

Článek

„Rok od roku je těžší najít vhodný strom. Proto jsme letos vypsali soutěž, do které se přihlásilo 25 lidí, kteří nám poslali své tipy. Zvítězil právě tento smrk ze Zaječova, který splňoval všechny podmínky,“ řekl Právu Petr Hozák z pořádající společnosti.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Vánoční strom v neděli pokáceli v Zaječově

Strom rostl padesát let na soukromém pozemku, který nedávno koupila nová majitelka. Jeho sazenička pochází z brdských lesů. „Strom je velmi hezký, ale přesto jsem se ho rozhodla z bezpečnostních důvodů odstranit. Zkusila jsem se přihlásit do soutěže a jsem moc ráda, že to vyšlo. Je mi stromu sice trochu líto, ale vysadíme nový,“ řekla k tomu majitelka stromu Daniela Maťáková, která za výhru v soutěži obdrží deset tisíc korun.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Poslední úpravy, kmen stromu se musí zúžit.

Kácení stromu začalo v jedenáct hodin dopoledne. Rameno jeřábu ho přeneslo na připravený speciální tahač, kde ho technici připravili k transportu. Museli především zabalit nejdelší větve, protože letos poprvé projížděli tunely na pražském okruhu, a k podvalníku ho také řádně upevnili. Z původního průměru 62 centimetrů jeho kmen upravili na konečný průměr 52 centimetrů.

Ze Zaječova se strom vydal na okraj Prahy do Stodůlek, kde bude čekat do pondělní půlnoci. Odtud ho po půlnoci s policejním doprovodem přepraví na Staroměstské náměstí, kde by měl být okolo čtvrté ranní již stát. Přes týden jej specializovaná firma ozdobí a slavnostní rozsvícení se bude konat v sobotu 27. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám